fallback

Европейските борси затвориха разнопосочно

DAX беше натоварен заради несвършващите преговори за помощта за Гърция

19:42 | 16.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

За втори пореден ден основните европейски индекси показаха противоречиви резултати, като Dax и FTSE 100 затвориха със загуби, докато CAC 40 и Swiss Market приключиха с повишение, съобщи Ройтерс.

Препирните около втория спасителен пакет за Гърция развали настроението на инвеститорите в четвъртък. Отлагането на решението за допълнителна помощ за страната сложи край на надеждите за бърз край на гръцката дългова драма и натовари индексите в Европа.

„На инвеститорите вече започва да им писва. Те се притесняват, че спасителният пакет за Гърция може да бъде гласуван едва след изборите през април. Това би означавало продължаваща несигурност, а пазарът не иска такова развитие“, казва борсов участник.

Парижкият индекс CAC 40 отчете покачване от 0,09 на сто на фона на окуражаващите резултати за икономиката в САЩ, но и на продължаващото безпокойство за съдбата на Гърция. В Мадрид спадът на фондовата борса беше 2,10 на сто в края на сесията, най-вече  заради понижението на банковите котировки.

Британският индекс FTSE 100 отстъпи с 0,12% до 5885,38 пункта, а водещият германски индекс DAX приключи със спад от 0,09% до 6 751,96 пункта. 

Германският технологичен концерн Siemens, като част от консорциум с италианския производител на кабели Prysmian, е получил основен договор за доставка на части за няколко милиарда евро. Така Siemens Energy ще работи заедно с Prysmian върху далекопровод в Ирландско море. Стойността на договора е над 1,1 млрд. евро. Поръчител е британският енергиен оператор National Grid Electricity Transmission (NGET) и шотландският конкурент Scottish Power Transmission (SPT), които са създали специално за проекта съвместното дружество NGET/SPT Upgrades Ltd. Акците на  Siemens скочиха с 0,2%.

RWE обяви, че RWE Dea UK е започнала преди дни първото сондиране в газовото поле в областта Клипър Саут. Първите добиви се очакват през лятото на 2012. Акциите на RWE поскъпнаха с 1,9% и поведоха DAX. Акциите на конкурента E.ON добавиха едва 0,3% към стойността си. Най-големия спад в DAX отчетоха K + S и Fresenius Medical Care, с 2,0 и 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още