fallback

Икономиката на Испания с първи спад от 2 години през четвъртото тримесечие

За цялата 2011 г. икономическият растеж на страната се е забавил до 0,7%

11:48 | 16.02.12 г.

Испанската икономика е отбелязала спад през четвъртото тримесечие на миналата година за първи път от 2 години насам, показват предварителните данни на националната статистика, цитирани от Ройтерс.

Икономисти се опасяват, че това вероятно е началото на дълбок и продължителен спад, след като Мадрид прие тежка икономическа програма, за да свие бюджетния дефицит от 8% до 4,4%, отбелязва агенцията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания се е понижил с 0,3% през последните три месеца на 2011 г. спрямо предходното тримесечие, показват данните.

На годишна база за периода октомври-декември 2011 г. е регистриран икономически растеж от 0,3%, след като през третото тримесечие беше постигнат ръст от 0,8 на сто. Забавянето беше очаквано за икономисти и анализатори.

За цялата 2011 г. БВП на страната се е повишил с 0,7 процента, показва още статистиката.

Единствено износът на Испания показва признаци за съживяване през четвъртото тримесечие на миналата година. Това вероятно е някакво доказателство, че индустрията в страната все пак е оцеляла, въпреки продължаващия спад на производството и дълговите проблеми на основните й търговски партньори.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира спад от 1,7% за испанската икономика през 2012 г. „Някои държави от еврозоната вероятно ще избегнат рецесията, но това не важи за Испания“, коментира икономистът от RBS Ник Матюс.

„Като се имат предвид необходимостта от фискална консолидация натискът върху вътрешното търсене, то ще бъде много трудно за Испания да избегне рецесията“, заключи той.

Откакто Испания влезе в еврозоната преди 12 години, икономиката и нарастваше с темпове над средните за валутната общност. Бумът обаче се дължеше предимно на бурните процеси в строителния сектор, подхранвани от от евтиния кредитен ресурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още