fallback

Германия предложи изборите в Гърция да бъдат отменени

Финансовият министър Волфганг Шойбле смята, че в Атина трябва да управлява надпартийно, експертно правителство по модела на Италия

10:53 | 16.02.12 г. 33

Берлин предложи изборите в Гърция, които трябва да се състоят през април, да бъдат отложени, съобщи The Financial Times.

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле каза в интервю, че е необходимо в Атина да бъде назначено надпартийно, експертно правителство по модела на Италия.

Според него в новия гръцки кабинет не трябва да участват политици, каквито са финансовият министър Евангелос Венизелос и лидерът на дясноцентристката партия „Нова демокрация“ Антонис Самарас, който се очаква да е новият премиер на страната.

Подобно становище са изказали финансовите министри на Финландия и Холандия по време на конферентния телефонен разговор на финансовите министри на държавите от еврозоната снощи. Заедно с Шойбле те са казали, че вероятно ще поискат гаранции за изпълнение на строгите икономически мерки и от по-малките политически партии в Атина, а не само от коалиционните партньори.

Финландия и Холандия освен това са призовали новата спасителна програма да не бъде одобрявана преди изборите в страната през април и назначаването на постоянно правителство, посочва анонимен източник.

Още във вторник лидерът на ПАСОК Георгиос Папандреу изпрати писмени гаранции до кредиторите на Гърция, че поема ангажимента икономическите и фискални реформи в страната му да бъдат осъществени.

Вчера Антонис Самарас също е изпратил писмо от 2 страници до лидерите на Европейския съюз (ЕС), в което обещава да осъществи планираните фискални и икономически реформи. То обаче е било хладно прието заради подчертаната възможност да бъдат направени промени в гръцката икономическа програма.

Предложението на Волфганг Шойбле за отлагането на изборите обаче разгневи управляващите в Атина. Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос обвини „силите от Европа“ за изтласкването на страната му от еврозоната. Той заяви, че страната му е изпълнила всички условия, поставени от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), за да бъде отпусната ново спасително финансиране.

На свой ред президентът на Гърция Каролос Папуляс коментира, че Шойбле няма право да обижда страната му по този начин. “Всички сме длъжни да работим усилено, за да преминем през кризата, но не можем да приемем обиди от г-н Шойбле. Кой е Шойбле, че да обижда Гърция?“, коментира Папуляс по време на среща с представители на гръцкото военно министерство.

„Кои са тези холандци и финландци? Винаги сме защитавали не само свободата на Гърция, но и свободата на цяла Европа“, допълни Папуляс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още