fallback

Еврозоната обмисля отлагане или разделяне на втория спасителен пакет за Гърция

Основният проблем е в липсата на доверие към поетите политически ангажименти от гръцките лидери преди изборите в страната през април

22:24 | 15.02.12 г. 3

Финансови представители на еврозоната проучват начини за отлагане на части и дори на цялата втора спасителна програма за Гърция, като същевременно бъде избегнат неконтролируем фалит на балканската държава, заявиха няколко анонимни източника от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Отлагането може да продължи до провеждането на общите избори в Гърция през април, добавят източниците.

Макар повечето от подробностите по втория спасителен финансов пакет вече да са съгласувани, финансовите министри на страните от еврозоната не са доволни, че гръцките политически лидери не са напълно ангажирани със споразумението, което изисква Атина да направи допълнителни съкращения в разходите и да реализира дълбоко непопулярни реформи на пазара на труда.

Остава неясно също дали съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт, което в момента е около 160%, ще бъде намалено до 120% до 2020 г. чрез споразумението, каквито са исканията на тройката международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

"Има предложения за отлагане на гръцкия пакет или за разделянето му, така че да бъде избегнат незабавен фалит, но не всичко е проверено“, заяви един от източниците. „Те ще обсъдят възможностите“, добави той, визирайки насрочения за днес видеоконферентен разговор между министрите на финансите.

По думите му налице е натиск от няколко държави нещата да бъдат задържани, докато не бъде получен ангажимент от Гърция, което може да не се случи преди провеждането на изборите.

Според предложението за разделяне на спасителния пакет преговорите по споразумението за замяна на дълга между Гърция и частните кредитори, което цели да намали дълговото бреме на Атина със 100 млрд. евро чрез поемане на загуба от 50% от кредиторите, ще може да продължат още през следващата седмица.

Ако бъде сключено, замяната ще позволи на Гърция да изплати сумата от 14,5 млрд. евро по настъпил падеж по държавни облигации на 20 март, като ако това не стане, страната трябва да обяви фалит.

Германия, Финландия и Холандия са държавите, които натискат за отлагане на спасителния пакет, заявиха други двама източници, като позицията на Германия е най-крайна и тя предлага окончателното одобрение да бъде дадено чак след провеждането на изборите.

Запитан дали пакетът може да бъде разделен, говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж заяви, че няма такова решение. „До момента в обсъжданията той винаги е бил смятан за цялостен пакет“, посочи той.

Един от големите проблеми при разделянето би бил дали частните кредитори на Гърция биха се съгласили на замяна на настоящите облигации с дългосрочни, ако няма перспектива за втори спасителен пакет, което би означавало, че страната не би успяла да изплати бъдещи плащания по тях.

Вследствие на това един източник от еврозоната заяви, че е възможно целият втори пакет, заедно с дела на частните кредитори, да бъде отложен до изборите в Гърция, когато всички ще се надяват на по-голяма яснота и ангажираност.

„Това би означавало  да трябва да платим 14,5 млрд. евро на 20 март, което би било пълна загуба“, заяви друг източник от еврозоната, взел участие в обсъждането на заместник-финансовите министри на еврозоната във вторник. „Все още обаче има останали пари по първата програма, така че бихме могли да го направим“, добави той.

„Това би означавало, че преговорите за втората програма, включително участието на частния сектор, което е част от нея, ще бъдат прехвърлени след избора на новото гръцко правителство“, смята източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още