fallback

Венизелос обеща споразумение за новите икономии „до часове“

С 20% се очаква да бъдат понижени пенсиите на бившите служители на държавни компании, съобщава Атинската информационна агенция

15:10 | 15.02.12 г. 4

Гърция обеща да „изясни напълно“ мерките си за строги икономии само ден, след като еврозоната поиска допълнителни ограничения, съобщи ВВС.

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос заяви, че „малкото оставащи проблеми“ ще бъдат приключени преди видеоконферентния разговор с лидерите на еврозоната, който трябва да се състои в 18,00 часа българско време.

Длъжностно лице заяви пред ВВС, че ще бъдат направени допълнителни икономии от 325 млн. евро чрез съкращения в областта на отбраната, здравеопазването и бюджетите на местните управи.

Гръцкият парламент одобри пакет с мерки за строги икономии в неделя, но министрите на финансите на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) поискаха да им бъдат предоставени повече подробности по съкращенията.

Те настояха също гръцките политически партии да се ангажират с осъществяването на съкращенията независимо от изхода на общите избори през април. Според различни съобщения лидерите на двете основни политически партии в страната вече са подписали писма с ангажимент за реализация на мерките.

Венизелос обаче предупреди, че няколко държави от еврозоната „си играят с огъня“, намеквайки, че част от тях не желаят оставането на Гърция в зоната на общата европейска валута.

Междувременно Гърция се е съгласила на компромис с кредиторите, като ще ореже пенсиите с още 300 млн. евро през 2012 г., след като заседанието на Еврогрупата, което трябваше да одобри кредитното споразумение с балканската държава, бе пренасрочено от 15-ти за 20-ти февруари, съобщи Атинската информационна агенция, цитирана от РИА Новости.

Гърция преговаря с Европейския съюз и Международния валутен фонд за втори спасителен финансов пакет на обща стойност 130 млрд. евро и за отписване на 100 млрд. евро от дълга ѝ към частните кредитори, като без постигане на споразумения страната няма да може да изплати задължения с падеж на 20 март на стойност 14,5 млрд. евро.

Препъникамъкът в преговорите с ЕС и МВФ са били 300 млн. евро, от общите съкращения за 3,3 млрд. евро, с които трябва да бъдат намалени пенсиите в страната.

Досега гръцките политици отказваха подкрепа за понижаването на пенсиите, но не предлагаха достатъчно приемливи за ЕС алтернативи за понижаване на разходите в други области.

След отменянето на заседанието на Еврогрупата гръцкото министерство на труда и представителите на „тройката“ международни кредитори в лицето на ЕС, МВФ и Европейската централна банка са се споразумели за начина на намаляване на пенсиите.

Според Атинската информационна агенция ще бъдат понижени с 20% пенсиите за бившите служители на държавни компании, включително електроразпределителния монополист РРС, мобилния оператор ОТЕ и банките, които получават над 1 300 евро месечно, което ще осигури около 100 млн. евро икономии годишно. Останалите 200 млн. евро ще бъдат спестени чрез намаляване на кумулативната част от пенсиите, която е около 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още