fallback

Китай пак обеща подкрепа за Европа

Изпращането на позитивни послания е най-добрата подкрепа, която Пекин може да окаже на Европа в момента, коментира анализатор

11:06 | 15.02.12 г.

Китай се ангажира да инвестира в европейските спасителни фондове и да запази експозициите си към европейски активи, съобщи управителят на централната банка в Пекин Джоу Сяочуан, цитиран от Bloomberg.

„Бихме участвали в разрешаването на европейската дългова криза“, коментира Джоу, като изказването му кореспондира с коментарите на премиера Уън Дзябао от вчера.

Китай има три механизма, по които да подпомогне еврозоната: чрез централната банка, държавният фонд China Investment Corp. и банките, включително China Development Bank и Export-Import Bank of China, каза още управителят на китайската централна банка.

Китайското обещание е истинско въплъщение на надеждата за финансовите министри на държавите от еврозоната, които в последно време засилиха натиска си върху Гърция да стабилизира икономиката си.

„Уън и Джоу в момента оказват най-добрата подкрепа, която Китай би могъл да предложи – изпращането на позитивни сигнали“, коментира икономистът от Mizuho Securities Asia Шън Дзянгуан, който е работил и в Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Кога и колко дълг ще купи Китай зависи от стратегията за инвестиции на Пекин“, допълни Шън. Коментарите на Джоу Сяочуан идват само ден, след като Уън Дзябао заяви, че нацията му е „готова да задълбочи подкрепата си за еврозоната“, но само при условие, че затруднените държави ясно покажат как ще работят за заздравяването на финансите си.

„Желанието на Китай да подкрепи Европа да се справи с дълговите проблеми е искрено“, коментира Уън на пресконференция в Пекин с участието на президента на Европейския съюз (ЕС) Херман ван Ромпой.

„Надяваме се, че тези задлъжнели държави ще засилят фискалната консолидация, ще намалят бюджетните си дефицити и задлъжнялостта си, както и че ЕС скоро ще постигне вътрешен консенсус за взимането на политическо решение за решаването на кризата“, коментира китайският премиер.

Ван Ромпой на свой ред приветства интереса на Китай към инвестиции в облигации на временния спасителен механизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още