fallback

Спасителното финансиране за Гърция няма да бъде одобрено и утре?*

Лидерът на ПАСОК е подписал писмени гаранции за изпълнението на фискалните и икономически ангажименти

20:34 | 14.02.12 г. 8

Финансовите министри на държавите от еврозоната ще обсъдят ситуацията в Гърция и новата спасителна програма за страната в телефонен разговор, съобщи председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от CNBC.

Той поясни, че форматът на срещата е променен, тъй като все още чака писмени гаранции от гръцките политически лидери за осъществяването на икономическите реформи.

Източник от гръцката социалистическа партия обаче е съобщил за Ройтерс, че лидерът й Георгиос Папандреу вече е подготвил писмени гаранции за изпълнението на фискалните и икономически ангажименти. Лидерът на "Нова демокрация" Антонис Самарас обаче все още не го е направил.

“Оказа се, че Гърция и “тройката” имат още техническа работа в редица области. Още повече, че аз не съм получил уверенията на политическите лидери за прилагането на икономическата програма, която беше приета”, коментира Юнкер.

Анонимен източник е съобщил за Ройтерс, че всъщност не всички детайли по новата спасителна помощ за Гърция са готови, включително и анализът на устойчивостта на гръцкия дълг.

Междувременно днес германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в интервю, че Европа е по-подготвена за евентуален фалит на Гърция, отколкото беше преди две години.

Шойбле увери, че спасителната програма за Атина ще бъде готова скоро. “Искаме да направим всичко, за да помогнем на Гърция да се справи с кризата”, коментира той, цитиран от Bloomberg.

Кабинетът на Лукас Пападимос заседава извънредно днес и обсъжда действията, които Атина трябва да предприеме, за да получи спасителното финансиране. Все още не е ясно как ще се осъществят допълнителните бюджетни съкращения на стойост 325 млн. евро, за които настояват Европейският съюз и Международният валутен фонд (МВФ).

Една част от средствата вероятно ще дойдат от допълнителното орязване на бюджета за отбраната на Гърция. 

* Актуализирано към 21.50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още