fallback

Банките ще спечелят от евтините кредити на ЕЦБ до 120 млрд. евро за три години

Много по-евтино би било да се осигури подкрепа само за нуждаещите се банки, коментира икономист, но според друг цената за финансовата стабилност е оправдана

16:29 | 13.02.12 г. 8

Банките ще спечелят от кредитната програма на Европейската централна банка до 120 млрд. евро, което е достатъчно да се платят всички бонуси в лондонското Сити за следващите 24 години при настоящите им нива, изчисляват от Bloomberg.

На аукцион през декември 500 банки взеха 3-годишни кредити на обща стойност 489 млрд. евро от ЕЦБ при лихва от 1% годишно, което е под една четвърт от средната лихва от 4,3% по първостепенния необезпечеен дълг на банките с всякакъв матуритет, емитиран в евро през миналата година, твърдят от Commerzbank AG.

При положение, че общо заетите средства могат да достигнат 1,2 трлн. евро след втория аукцион в края на този месец, през следващите 3 години банките ще успеят да спестят 120 млрд. евро. Това може да увеличи печалбите на кредитните институции в Италия и Испания за 2010 г. с около 10%, сочат оценки на Morgan Stanley.

Ако заетите средства от банките на двата аукциона достигнат 1,2 трлн. евро, банките ще платят около 12 млрд. евро годишна лихва при настоящия лихвен процент. Същият обем средства, заети на пазара на първостепенни необезпечени облигации биха им коствали около 52 млрд. евро годишно при изчислената от Commerzbank AG лихва от 4,3% годишно. Това означава да бъдат спестени 120 млрд. евро за 3-годишния период, през който са отпуснати кредитите.

„Това много прилича на безплатен обяд“, заяви Арнд Шефер, икономист в WestLB AG в германския град Дюселдорф. „Банките могат да вземат средства срещу само 1% и след това да отпуснат кредити срещу много повече. Това е много добре“, добави той.

ЕЦБ наводни банковата система с евтини пари в опит да избегне кредитен крах, след като през миналата година пазарът на необезпечения банков дълг зацикли, а финансирането от американските финансови пазари пресъхна.

Всяка банка от еврозоната може да изтегли неограничено количество, осигурявайки приемлива допълнителна гаранция, като няма да бъдат поставяни ограничения за изплатени бонуси и дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още