fallback

Гръцкият парламент одобри тежките фискални и икономически мерки

Демонстранти срещу политиката на правителството палеха и опустошаваха сгради в центъра на Атина

08:40 | 13.02.12 г. 11

Гръцките депутати одобриха суровите икономически мерки, които кредиторите на Атина поискаха, за да одобрят нова спасителна програма. Същевременно демонстранти срещу новата икономическа програма организираха безредици в центъра на гръцката столица, като палеха сгради, нахлуваха в магазини и се сблъскаха с полицията, предаде АП.

Над 100 хил. души излязоха по улиците в знак на протест срещу съкращаването на бюджетните разходи. Поне 10 сгради в Атина бяха подпалени, включително кино и банка, а редица кафенета и магазини – опустошени. Десетки полицаи и повече от 50 от протестиращите са били ранени, десетки са арестуваните от органите на реда.

Икономическата и фискална програма мина в парламента въпреки силното несъгласие дори между коалиционните членове.

Във връзка с размириците по улиците на Атина гръцкият премиер Лукас Пападимос коментира пред парламента, че вандализмът и унищожението нямат място в демократичното общество и няма да бъдат толерирани. 

“Призовавам обществеността да се успокои. В тези важни моменти не можем да си позволим лукса да протестираме. Мисля, че всеки е наясно колко е сериозно положението”, коментира Пападимос.

От май 2010 г. Гърция оцелява основно благодарение на спасителната програма на европейските й партньори и Международния валутен фонд (МВФ). Когато тези средства се оказа, че няма да са достатъчни, беше взето решение за подготвянето на нов спасителен пакет, както и за опрощаване на част от гръцкия дълг към частния сектор.

За да се реализира спасителната програма обаче държавите от еврозоната поискаха от Гърция да ги убеди, че има воля да осъществи тежките реформи в публичния сектор, за да приключи с годините на фискални разхищения и да овладее огромния бюджетен дефицит.

Лидерът на консервативната “Нова демокрация” Антонис Самарас предупреди, че безредиците срещу икономическата и фискална програма на Атина са обхванали цялата страна. “Свидетели сме на сцени от едно бъдеще, което трябва да избегнем с всички възможни средства”, коментира Самарас.

Снимки от протестите в Атина вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още