fallback

Гърция планира 35 млрд. евро заем от EFSF за обратно изкупуване на облигации

Планът е част от икономическите мерки, които парламентът в Атина трябва да гласува

15:06 | 11.02.12 г. 3

Гърция планира да заеме 35 млрд. евро от временния спасителен фонд на еврозоната, за да финансира амбициозен план за обратно изкупуване на облигации, съобщи The Wall Street Journal, като се позова на правителствени документи.

В текстовете на нов законопроект е регламентиран процесът по преструктурирането на гръцкия дълг. Текстовете включват и план, чрез който Атина да изкупи облигациите, държани като обезпечение в националните централни банки на държавите от еврозоната.

Предвижда се като посредник в тази сделка да се използва Европейската централна банка (ЕЦБ), която трябва да изкупи дълговите книжа от името на Гърция.

В законопроекта е предвидено още Гърция да издаде нови облигации на стойност 70 млрд. евро, които да предложи на кредиторите в замяна на старите дългови книжа. Предвидени са и "подсладители" за кредиторите под формата на облигации, издадени от Европейския механизъм за финансова стабилност, на стойност 30 млрд. евро.

В законопроекта обаче не се посочва нищо за лихвите на обгациите-“подсладител”, които ще издаде временният спасителен фонд на еврозоната.

В следващите дни се очаква Гърция да разкрие и останалата част от законодателството, с което ще регламентира замяната на дълга. Някои от клаузите ще влязат в сила със задна дата, така че да бъдат обхванати и кредиторите на страната, които нямат желание да поемат загуби от инвестициите си в гръцки облигации.

Планът е част от новите икономически и фискални мерки, които Гърция трябва да предприеме, за да си осигури втора спасителна програма на стойност 130 млрд. евро от европейските й партньори и Международния валутен фонд (МВФ).

Страната продължава преговорите с кредиторите от частния сектор за опрощаване на повече от половината й дълг към тях, припомня изданието.

Новите икономически мерки, които бяха одобрени от гръцкото правителство, влизат веднага в парламента в Атина. Гърция обаче си е поставила по-лесни за изпълнение фискални цели. Анализатори прогнозират те да бъдат одобрени след тежки дебати на народните представители.

Банките в страната ще трябва да увеличат капитала си от първи ред до 9% до края на третото тримесечие на настоящата година. До второто тримесечие на 2013 г. капиталовата адекватност на гръцките банки трябва да бъде увеличена до 10 на сто.

От текстовете на друг законопроект става ясно, че Гърция цели да събере 50 млрд. евро от приватизация в “средносрочен план”, а не до 2015 г., както беше предвидено. За 2012 г. Атина си е поставила за цел да събере 4,5 млрд. евро от приватизационни сделки. Към 2015 г. правителството очаква да е събрало от приватизацията 15 млрд. евро.

Междувременно кабинетът на Гърция призова депутатите да подкрепят непопулярните икономически мерки, за да не изпратят нацията по “опасния път на икономическата изолация”, съобщи Ройтерс.

На теория коалицията на премиера Лукас Пападимос разполага с мнозинство в парламента, което би трябвало да гарантира одобрението на икономическите и фискални мерки от депутатите.

Въпреки това остава съмнението заради политическата ситуация в Гърция. Вчера няколко министри от партията-партньорка на Пападимос ЛАОС подадоха оставки в знак на несъгласие с икономическата програма.

Същевременно продължава 48-часовата стачка. Петдесетина активисти на комунистическата партия в страната опънаха два огромни транспаранта над Акропола в Атина с надписи “Долу диктатурата на монополите и на Европейския съюз!”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още