fallback

Марио Монти: Италия не е Гърция

Премиерът на Италия заяви, че страната му няма нужда от финансова, а от политическа подкрепа

09:27 | 11.02.12 г.

Премиерът на Италия Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Италия Марио Монти опроверга спекулациите за финансова помощ за страната му, като заяви, че Рим е в по-добра финансова позиция от Атина.

“От гледна точка на пазарите разликата между Италия и Гърция е огромна”, коментира Монти в интервю за CNBC. Той допълни, че сделката за опрощаването на част от дълга на Гърция е изключително важна за Европейския съюз (ЕС) и за стабилизирането на пазарите. Италианският премиер обаче заяви, че все още няма “ясно очакване, че ще се стигне до сделка”.

Марио Монти освен това прогнозира, че Гърция няма да напусне еврозоната дори и да изпадне в неплатежоспособност.

Лидерът на Италия смята, че страната му е научила колко е важно да се вземат бързо трудни решения, особено след ескалацията на сътресенията покрай правителството на Силвио Берлускони. От 1 януари на Ботуша действат мерки за балансиране на бюджета до 2013 г.

Италия освен това предприе реформи за либерализиране на икономиката, за да отвори вътрешния пазар за повече конкуренция. Поредните мерки за “отварянето” на италианската икономика ще бъдат гласувани от парламента в следващите седмици, по думите на премиера.

Монти е уверен, че страната му вече е преодоляла политическите сътресения. Той смята, че реформите, които неговото правителство осъществи, ще бъдат продължени независимо от това кой управлява страната.

“Тези реформи изискват жертви”, коментира Марио Монти. “В тази особена ситуация нашето правителство плаща определена политическа цена. Другите политически партии след нас нямат стимул да отменят реформите, защото цената им вече е била платена, а ползите ще са видими за всички”, заяви премиерът на Италия.

Той освен това не отдаде особено значение на понижението на кредитния рейтинг на страната му. Според него оценката на рейтинговите агенции в голяма степен се дължи на “механични ефекти от предишни решения”. По думите му сега е важно правителството “да си подреди къщичката”, а рейтинговите агенции “ще му бъдат благодарни за това, което прави”.

Накрая Марио Монти посочи, че срещата му с американския президент Барак Обама е била изключително ползотворна. “Целта ми беше да му разясня какво прави Италия по отношение на фискалната дисциплина, както и по отношение на икономическия растеж”, коментира той.

Монти заяви, че е останал с впечатление, че има американската подкрепа. “Не става въпрос за финансова подкрепа, ние нямаме нужда от нея. Ние имаме нужда от политическа подкрепа в момента, за да можем заедно със САЩ да подобрим състоянието на световната икономика”, заключи италианският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още