fallback

Гръцките министри одобриха тежките икономически мерки

Предстои икономическата програма на стойност 7% от БВП да мине в парламента в Атина

08:55 | 11.02.12 г. 4

Гръцкият премиер Лукас Пападимос получи одобрението на министрите си за тежката икономическа програма, която трябва да влезе за гласуване в парламента, съобщи Bloomberg.

Пакетът е част от условията на финансовите министри на държавите от еврозоната, за да бъде одобрена втората спасителна програма за Атина в размер на 130 млрд. евро.

Анонимен източник на агенцията е съобщил, че кабинетът Пападимос единодушно е одобрил документа, който съдържа икономически мерки в размер на 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Очаква се програмата да влезе в парламента в неделя.

“Размерът на социалната катастрофа, която тази програма предполага, е в пъти по-малък от катастрофата, която ще последва, ако не приемем мерките”, каза Лукас Пападимос на министрите си по-рано през вчерашния ден.

“Гласуването на програмата и получаването на финансова помощ ще “циментира” бъдещето на страната ни в еврозоната”, допълни гръцкият премиер.

Гръцките министри одобриха тежките икономически мерки в момент, в който Атина е обхваната от политическо и социално напрежение. В израз на несъгласие с икономическата програма петима министри от партията-партньор на Пападимос ЛАОС вчера хвърлиха оставки.

В гръцката столица пък тече 48-часова стачка, която вчера прерасна в сблъсъци с местната полиция. Най-големият полицейски синдикат в Гърция обаче обяви, че неговите членове няма да участват в битките по улиците и няма да спират “борбата на братята”.

Организацията също така обяви, че ще издаде заповеди за арест на инспекторите на международните кредитори на страната.

“Трябва да е ясно, че всеки, който не е съгласен и не гласува за новата програма, не може да остане в това правителство”, предупреди Пападимос министрите си. “Политическата несигурност в страната е основната причина финансовите министри на държавите от еврозоната да не одобрят отпускането на финансова помощ”, констатира още премиерът на Гърция.

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле каза пред депутатите в Берлин, че Атина няма да постигне поставените от международните кредитори икономически и фискални цели. Според Шойбле към 2020 г. дългът на Гърция ще бъде 136% от БВП, а не 120%, както както е предвидено. През миналата година дългът на страната е достигнал 160% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още