fallback

Тежки сблъсъци в Атина заради икономическите мерки

Местната полиция прибегна до сълзотворен газ срещу хвърлящите запалителни коктейли демонстранти

20:44 | 10.02.12 г. 2

Стачкуващите гърци изразиха бурното си несъгласие с тежките фискални и икономически условия, които поставят международните кредитори на страната.

Маскирани демонстранти хвърляха коктейли “Молотов”, камъни и бутилки в центъра на Атина в знак на протест срещу предстоящите съкращения на нови работни места и намаляването на заплатите. Това принуди местната полиция да използва сълзотворен газ за разпръскването на протестиращите, пише Ройтерс.

Най-големият полицейски синдикат в Гърция съобщи, че ще издаде заповеди за арест на инспекторите на кредиторите на страната за подриване устоите на демокрацията. Организацията освен това заяви, че нейните членове няма да излязат срещу “протестиращите братя”.

Централен гръцки ежедневник пък унижи германския канцлер Ангела Меркел. Изданието публикува карикатура на Меркел, облечена в нацистка униформа и със свастика на ръкава.

Дори поддръжниците на премиера Лукас Пападимос вече се разколебават за болезнените реформи, които Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) искат правителството да осъществи, за да получи втора спасителна програма.

Най-малката от трите партии, които подкрепят Пападимос, съобщи, че не би гласувала в подкрепа на суровата икономическа програма, която трябва да се гледа от парламента в Атина в неделя и понеделник.

“Гърците не могат да се превърнат в крепостници”, заяви по време на пресконференция лидерът на ЛАОС Георгиос Карацаферис. “Достойнството ни беше ограбено, ние бяхме унизени. Не мога да понеса това и няма да го позволя, независимо колко съм гладен”, коментира той.

Карацаферис допълни, че Германия дърпа конците в Европа и взима решенията заради дебелия си портфейл, чрез който контролира южните държави.

Междувременно петимата министри на ЛАОС в кабинета Пападимос подадоха оставки днес. Премиерът обаче няма да прави нови назначения тази вечер, съобщил е за агенцията осведомен източник, пожелал анонимност. Промените в кабинета ще бъдат обявени в понеделник.

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос беше категоричен, че страната му няма възможности за избор. Той заяви, че Атина трябва да приеме поставените условия, за да си осигури нова спасителна програма на стойност 130 млрд. евро.

Венизелос посочи, че опрощаването на поне половината от гръцкия дълг към частните кредитори също е ключово за избягването на фалита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още