fallback

Икономическото доверие в еврозоната нараства

Индексът на немския институт Ifo обаче все още е доста под средната си историческа стойност

18:23 | 09.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

След като се понижи през втората половина на 2011 г., от началото на годината икономическото доверие в еврозоната е нараснало, съобщава Bloomberg

Доверието беше подкрепено и от оптимистичните очаквания за следващите 6 месеца, обяви институтът за пазарни изследвания Ifo, цитирайки проучване.

През настоящото тримесечие индексът, измерващ икономическия климат в 17-те страни от еврозоната е нараснал до 84,8 пункта от 83,7 пункта през последните 3 месеца на миналата година, се казва в изявление на базирания в Мюнхен институт.

Индексът на очакванията се е повиши до 70,5 пункта от 57,4 пункта през четвъртото тримесечие на 2011 г.

„Показателят все още е доста под средната си историческа стойност“, се посочва в съобщението. „Ирландия, Люксембург и Словения са единствените страни, където очакванията са оптимистични“.

Въпреки че несигурността породена от дълговата криза подкопава възстановяването, през януари фабричното производство и услугите в еврозоната отбелязаха ръст.

На 12-ти януари президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че 2012 г. ще бъде „много по-добра“.

Икономистите, участвали в проучването на Ifo прогнозират, че през 2012 г. инфлацията в еврозоната ще достигне 2,3%. Те също така очакват, че през следващите 6 месеца ЕЦБ ще разхлаби валутната си политика допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още