fallback

Китайци купиха дял от португалския електрооператор REN за 387 млн. евро

Кризата ще ускори експанзията на китайските държавни енергийни конгломерати в Европа, смята експерт

16:35 | 09.02.12 г.

Китайската държавна енергийна компания State Grid Corp купува 25% от оператора на електропреносната мрежа в Португалия REN за 387 млн. евро, стана ясно от публикация в официалното издание на китайската компания от сряда, съобщи EurActiv.com.

В публикацията пише, че това е една от възможностите на State Grid да навлезе в Европа, като сделката ще предостави на компанията трамплин за експанзията и на други пазари.

Three Gorges Project Corp, която е оператор на най-големия хидроенергиен проект в света, още през декември миналата година придоби 21-процентен дял от португалската държавна компания  Energias de Portugal (EDP), припомня изданието.

„Това е в съответствие със стратегията на правителството за интернационализацията на държавните предприятия“, коментира представител на китайската енергийна индустрия, пожелал анонимност, във връзка със сделката за EDP. Компанията се надява чрез EDP да навлезе на пазарите в Източна Европа и Южна Америка.

“В миналото нямаше такива възможности. Китайски енергийни компании едва успяваха да участват в изграждането на електроцентрали в чужбина. Сега обаче ние инвестираме и  доставяме оборудване“, допълва коментаторът. Официален представител на State Grid е казал, че все още е твърде рано да се прогнозира дали заради дълговата криза ще се стигне до още подобни сделки. „Икономическата ситуация е различна всеки месец и всичко зависи от добрите възможности“, заявил е той.

Кен Су, партньор на PricewaterhouseCoopers в Пекин, смята, че кризата ще ускори придобиването на чуждестранни активи от китайските енергийни компании в следващите две години.

„През 2006-2007 г. започна по-активната дейност в енергийния сектор. В момента се водят преговори и някои от сделките все още не са финализирани. Вече обаче има реализирани придобивания, не без помощта на икономическите условия“, пояснява той.

Енергийната експанзия на Китай в чужбина започна през 2009 г., когато консорциум с участието на State Grid получи 25-годишен лиценз за оператор на електропреносната мрежа във Филипините. Това е и най-голямата приватизационна сделка в Югоизточна Азия – стойността й достигна близо 4 млрд. долара.

State Grid освен това купи и седем оператори на електропреносната мрежа в Бразилия за 1,7 млрд. долара. Стабилното финансово състояние на китайските държавни компании е основният фактор, който им проправи лесно пътя в Европа. Three Gorges например обеща на португалските банки и други фирми достъп до 8 млрд. евро свежи финансови ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още