fallback

Френският бюджетен дефицит се е свил рязко през миналата година

Днес френското правителство първо сред държавите от еврозоната одобри създаването на Механизма за финансова стабилност

16:15 | 08.02.12 г.

Френското правителство е успяло да понижи бюджетния дефицит за 2011 г. с над една трета благодарение на мерките за прекратяване на еднократни разходи, обявиха от министерството на бюджета, цитирани от Ройтерс.

Според държавният одиторски орган обаче ще бъдат необходими много по-строги мерки на икономии, за да бъдат изпълнени целите, заложени в договора за Европейския съюз.

Дефицитът в бюджета на централното правителство е намалял с 39% до 90,8 млрд. евро при 148,8 млрд евро през 2010 г. Това е и с 4,5 млрд. евро по-малко от заложената цел в бюджета за 2011 г. и означава, че страната ще може с лекота да се вмести в целта за държавен дефицит от 5,7% от брутния вътрешен продукт.

„Вече е очевидно, че бюджетният дефицит ще бъде доста под целта от 5,7% от БВП“, е заявила министърът на бюджета Валери Пекрес, цитирана от AFP.

Наскоро френският президент Никола Саркози заяви, че общият публичен дефицит, който включва и разходите за социално осигуряване и местно управление, би могъл да намалее до 5,3% от БВП.

„Франция е сериозна страна, тя се модернизира и се оказа в рамките на бюджетния план, макар че преди 6 месеца ни казваха, че той е недостижим. Това показва, че се движим в правилната посока“, заяви френският министър на икономиката Франсоа Бароан пред AFP.

Днешните данни показват, че макар приходите да са останали на нивото от предходната година, централното правителство е успяло да понижи дефицита чрез намаляване на разходите с 14% до 365,4 млрд. евро. През 2010 г. разходите нараснаха заради еднократни разноски от 32 млрд. евро за бъдещата инвестиционна програма на правителството, която ще покрива всичко – от индустрия до изследвания и образование, както и от извънредни плащания за местните управи, които трябваше да покрият разходите вследствие на реформата в местните данъци за бизнеса.

От френския Одиторски съд, който има задълженията да извършва проверката на публичните финанси в страната, обаче обявиха, че през миналата година правителството е предприело едва една десета от необходимите мерки за спазване на обещанието му за балансирани публични финанси през 2016 г. и че ще бъдат необходими много по-тежки действия.

„С това темпо ще бъдат необходими 10 години, за да се постигне бюджетно равновесие“, заяви Дидие Мижо, първи президент на Одиторския съд. „Най-големите стъпки остава да се предприемат през 2013 и 2014 г.“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още