fallback

Повечето европейски индекси затвориха на червено заради проблемите с Гърция

Ако Гърция напусне еврозоната, това вероятно ще предизвика краткотрайна паника, но в дългосрочен план няма да е сериозен проблем, коментира анализатор

19:18 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето европейски индекси се понижиха във вторник, на фона на политическите разногласия в Гърция относно новия пакет от мерки за затягане на бюджетната дисциплина и все по-вероятната перспектива страната да претърпи хаотичен фалит, съобщава MarketWatch.

„Разбира се инвеститорите продават, заради нарастващата несигурност породена от неспособността на гръцките политици да договорят необходимите мерки“, коментира Питър Гарни, стратег на Saxo Bank.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,27% до 264 пункта, след спад от 0,1% в понеделник.

Гърция отново е в светлината на прожекторите, докато лидерите на основните политически партии в страната обсъждат детайлите по новия пакет от мерки за бюджетни икономии, включващ орязване на заплатите в частния сектор. Мерките са предварително условие за отпускането на втория спасителен пакет за страната от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС).

„Искането за по-ниски заплати в Гърция е стъпка в правилната посока, тъй като това е единственият начин страната да възстанови конкурентоспособността си, без да напуска еврозоната. Това е нещо нормално за един гъвкав и свободен пазар на труда“, допълва Гарни.

„Тук именно се крие и истинският проблем, тъй като синдикатите в Гърция имат огромно влияние над формирането на заплатите, с което пречат на икономиката да се приспособи към новата ситуация“, изтъква той.

Без новият спасителен пакет Гърция вероятно няма да може да плати дължимите на 20 март 14,5 млрд. евро. Подобно развитие, според икономистите, ще доведе до изгонването на Гърция от валутния съюз.

„Ако Гърция се предаде и напусне еврозоната, това вероятно ще предизвика краткотрайна паника на финансовите пазари. Въпреки това, в дългосрочен план, това няма да представлява сериозен проблем за останалите страни от валутния съюз“, посочва Гарни.

Glencore International PLC и Xstrata PLC официално обявиха сливането си. С пазарна капитализация от 90 млрд. долара, новата компания ще е една от най-големите в миннодобивния сектор.

В Лондон FTSE 100 се понижи с 0,03% до 5890 пункта.

Германският DAX 30 изгуби 0,16% до 6754 пункта, след като индустриалното производство в най-голямата европейска икономика през декември неочаквано се понижи със сезонно претеглените 2,9%. Икономистите прогнозираха ръст от 0,2%.

В Швейцария, UBS AG изгуби над 1,4%, след като банката обяви 76% спад на нетната си печалба за четвъртото тримесечие на миналата година.

Френският CAC 40 се повиши с 0,18% до 3412 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още