fallback

Шведският премиер предизвика фурор с изказване за работа до 75 години

Когато работата стане твърде тежка, не трябва да се пенсионирате предсрочно, а да се преквалифицирате, смята Фредрик Рейнфелд

18:11 | 07.02.12 г. 7

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд. Снимка: Ройтерс

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд е заявил, че хората по-скоро трябва да работят до 75 години, отколкото да очакват да се пенсионират на 65, предизвиквайки фурор в страната, която се гордее със своята социална система, обхващаща човешкия живот от люлката до гроба, съобщи Ройтерс, като се позова на шведския вестник Dagens Nyheter.

Рейнфелд е направил изказването преди конференция за пазара на труда за възрастни хора и жени Northern Future Forum, която трябва да се проведе през настоящата седмица и на която се очаква да присъстват някои от европейските лидери.

„Въпросът е дали един работодател ще има различно отношение към някого, който е на 55 години, ако 55-годишният му каже: „Мисля да работя още 20 години“, цитира шведското издание премиера на страната.

„Виждането на лявото политическо пространство е, че когато работата стане прекалено тежка, се пенсионирате предсрочно или получавате някакъв друг вид социална помощ. По-скоро бих казал, че когато работата стане твърде тежка, трябва да се преквалифицирате“, е добавил той.

Мерките за облекчаването на финансовото бреме на пенсиите предизвика протести в Европа, докато тя се опитва да се справи със съкращаването на огромната тежест на дълговете.

По думите на премиера Швеция трябва да приеме факта, че хората живеят по-дълго и че да продължава поддържането на настоящите нива на социално осигуряване и пенсии ще изисква и по-продължителен трудов стаж.

Изказванията му бяха отразени повсеместно в местните медии.

"Дори само споменаването на увеличаване на възрастовата граница е провокация за всички, които биха искали да работят повече, но не успяват да го направят“, заяви Томас Енерот, говорител по социалните въпроси на най-голямата опозиционна партия в страната – Социалдемократическата.

„Читателите са категорични: искаме да спрем работа преди 65 години“, посочват от таблоида Expressen на официалния си уебсайт.

Социологическо проучване на таблоида Aftonbladet пък показа, че 90% от общо 89 452-ма гласували на уебсайта му отхвърлят идеята за работа до 75 години.

При достигане на 65-годишна възраст шведите могат да се кандидатират за държавна пенсия, ако имат ниски или никакви доходи. Останалите пенсии могат да бъдат получавани от 61 г. Хората имат право да работят до 67 години, но при споразумение с работодателя си могат да останат на работа и след навършването на тази възраст.

Рейнфелд оглавява дясноцентристка коалиция, която до момента предпазливо понижи данъците и намали някои социални разходи, без да успее да отблъсне гласоподавателите от средната класа с действията си.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още