fallback

Меркози или Мерколанд? Това е въпросът!

Германският канцлер Ангела Меркел поема сериозен риск с подкрепата си за Никола Саркози преди президентските избори във Франция за сметка на опонента му Франсоа Оланд

21:01 | 06.02.12 г. 2

Положението явно е тежко, след като канцлерът на Германия Ангела Меркел се намесва във френската политика, за да се опита да спаси от поражение президента на Франция Никола Саркози.

Обикновено предпазливият германски канцлер поема сериозен риск, като планира изяви в подкрепа на френския лидер още преди първия тур на президентските избори във Франция. Ако обаче претендентът на социалистите Франсоа Оланд победи Саркози, Меркел ще трябва да възстановява френско-германския дует с човек, с когото се е отнесла високомерно, пише CNBC.

Помощниците на Меркел обаче цитират две причини, поради които германският канцлер се е отклонила от дипломатическата конвенция по искане на самия Никола Саркози. Първата е необходимостта от запазването на тясното партньорство между Франция и Германия, което лидерите на двете страни развиха в борбата с дълговата криза в еврозоната и им спечели прозвището Меркози. Втората причина е свързана с анти пазарната реторика на Оланд и призива му за предоговаряне на новия фискален пакт.

„Плановете на Оланд заплашват усилията за стабилизиране на еврото“, коментира пред Ройтерс Херман Грьое, генерален секретар на Християндемократическия съюз на Меркел, по време на посещението му във Франция.

Поддръжниците на кандидата на френските социалисти твърдят, че неговата „атака“ над финансовия свят е твърде преувеличена, отбелязва изданието. Франсоа Оланд обещава да работи за намаляването на бюджетния дефицит на Франция, въпреки че се противопостави на вписването в Конституцията на „златното правило“ за балансираните бюджети. Целта му според неговите поддръжници е била „да изостри профила си, като завие наляво“.

Решението на Саркози да играе по „германските карти“ може да доведе до провал във времето, когато изглежда, че Париж е на път да изгуби икономическия и политически паритет с Берлин, формализирано с понижението на кредитния рейтинг на Франция.

„Германия може да е спасението на Франция, но със сигурност не и на Никола Саркози“, коментира в тази връзка Доминик Моази от Френския институт за международни отношения.

Френско-германските неравностойни взаимоотношения бяха увековечени и от френските карикатуристи. В Le Monde например изобразиха Ангела Меркел като матрона в униформа, която бута Никола Саркози в инвалидна количка. В Liberation пък германският канцлер беше изобразена като майка, която дърпа за ръка детето си Саркози и го пита „Ein Problem?“, а френският президент отговаря с "Non, non“.

Назоваването на Германия вече не събужда спомените за окупацията от Втората Световна война, освен у по-възрастните живи ветерани. Избирателите обаче май няма да възнаградят сегашния си президент за утвърждаването на Германия като икономически и социален модел за Франция.

Ангела Меркел добре осъзнава, че ако Никола Саркози спечели изборите, той ще й дължи сериозни благодарности. Ако пък Оланд седне в президентския стол, той няма да има друг избор, освен да я ухажва, за да участва в европейското лидерство.

Франсоа Оланд обаче заплашва статуквото и стабилността на френско-германските взаимоотношения. Той смята, че „нещата не могат да се управляват от двама“ и иска „да прави нещата по различен начин“, както коментира един от неговите съветници, пожелал анонимност.

По ирония на съдбата самата Ангела Меркел встъпи в длъжност с подобни на Оланд намерения. Тя обаче осъзна, че здравото френско-германското сътрудничество е единственият начин за осъществяване на по-бързи реформи в условията на криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още