IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с второто най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС през третото тримесечие

Страната ни е и сред държавите с най-голямо понижение на този дял за годината до септември 2011 г., показват данни на Евростат

14:47 | 06.02.12 г. 14
България с второто най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС през третото тримесечие

България е била втора в Европейския съюз по най-нисък размер на държавния дълг през третото тримесечие на миналата година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За периода юли-септември 2011 г. държавният ни дълг е бил 15% от брутния вътрешен продукт (БВП). Изпреварва ни само Естония с 6,1%, а след нас е Люксембург с 18,5%.

През третото тримесечие на 2011 г. Гърция е била страната с най-висок държавен дълг – 159,1% от БВП. Следват я Италия (119,6%), Португалия (110,1%) и Ирландия (104,9%).

Първата десетка се допълва от Белгия, Франция, Великобритания, Унгария, Германия и Австрия.

Страната ни е и сред държавите, които най-сериозно са понижили държавния си дълг през третото тримесечие на миналата година спрямо аналогичния период на 2010 г. Според Евростат държавният дълг на България е регистрирал годишно понижение от 0,9 процентни пункта. Само Швеция и Люксембург са понижили държавния си дълг с над процент.

Най-сериозно годишно повишение на държавния дълг за периода е регистриран в Гърция (20,3 процентни пункта), Португалия (18,9 процентни пункта) и Ирландия (16,5 процентни пункта).

През третото тримесечие на миналата година спрямо второто най-голямо повишение на държавния дълг е отчетено в Унгария (4,8 процентни пункта), следвана от Гърция (4,4 процентни пункта) и Португалия (3,6 процентни пункта), а най-голямо понижение в Италия (1,6 процентни пункта), Малта (1,6 процентни пункта) и Румъния (1 процентен пункт).

В края на третото тримесечие на миналата година средният размер на държавния дълг на еврозоната е бил 87,4% от БВП, почти без изменение спрямо предходните три месеца. В сравнение с размера на дълга от края на третото тримесечие на 2010 г. обаче държавният дълг на еврозоната се е повишил с над 4 на сто.

За периода юли-септември 2011 г. средният размер на държавния дълг на целия Европейски съюз (ЕС) се е повишил до 82,2% от БВП от 81,7% от БВП през второто тримесечие. Годишното увеличение на държавния дълг на ЕС е с 3,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Напротив , ако и другите не си позволяваха да трупат дългове и да са стигнали до там плащанията по тях да се покриват само с нови дългове - СЕГА НЯМАШЕ ДА СМЕ В ТАЯ КРИЗА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Ти кво предлагааш, да издържаш милион ***, 2 милиона пенсионера, 300 000 държавни служители, и да плащаш и данъци, та да се погасяват кредити в стил Гърция да храним всички тея горе ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
lozkhris
преди 12 години
Голяма работа! Да, но също на последно место по доходи и на първо по мизерия. Горките в Лаксъмбърг ! След нас са !! Да ги ожалиш !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
stone kold
преди 12 години
това е така защото тук не са останали хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още