IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с второто най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС през третото тримесечие

Страната ни е и сред държавите с най-голямо понижение на този дял за годината до септември 2011 г., показват данни на Евростат

14:47 | 06.02.12 г. 14
България с второто най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС през третото тримесечие

България е била втора в Европейския съюз по най-нисък размер на държавния дълг през третото тримесечие на миналата година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За периода юли-септември 2011 г. държавният ни дълг е бил 15% от брутния вътрешен продукт (БВП). Изпреварва ни само Естония с 6,1%, а след нас е Люксембург с 18,5%.

През третото тримесечие на 2011 г. Гърция е била страната с най-висок държавен дълг – 159,1% от БВП. Следват я Италия (119,6%), Португалия (110,1%) и Ирландия (104,9%).

Първата десетка се допълва от Белгия, Франция, Великобритания, Унгария, Германия и Австрия.

Страната ни е и сред държавите, които най-сериозно са понижили държавния си дълг през третото тримесечие на миналата година спрямо аналогичния период на 2010 г. Според Евростат държавният дълг на България е регистрирал годишно понижение от 0,9 процентни пункта. Само Швеция и Люксембург са понижили държавния си дълг с над процент.

Най-сериозно годишно повишение на държавния дълг за периода е регистриран в Гърция (20,3 процентни пункта), Португалия (18,9 процентни пункта) и Ирландия (16,5 процентни пункта).

През третото тримесечие на миналата година спрямо второто най-голямо повишение на държавния дълг е отчетено в Унгария (4,8 процентни пункта), следвана от Гърция (4,4 процентни пункта) и Португалия (3,6 процентни пункта), а най-голямо понижение в Италия (1,6 процентни пункта), Малта (1,6 процентни пункта) и Румъния (1 процентен пункт).

В края на третото тримесечие на миналата година средният размер на държавния дълг на еврозоната е бил 87,4% от БВП, почти без изменение спрямо предходните три месеца. В сравнение с размера на дълга от края на третото тримесечие на 2010 г. обаче държавният дълг на еврозоната се е повишил с над 4 на сто.

За периода юли-септември 2011 г. средният размер на държавния дълг на целия Европейски съюз (ЕС) се е повишил до 82,2% от БВП от 81,7% от БВП през второто тримесечие. Годишното увеличение на държавния дълг на ЕС е с 3,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
vvexin
преди 12 години
поне веднъж и БГ да е на първо място с нещо положително. Колкото до тарикатлъка, за които някои комемтатори споменават, мисля че, ако са на възраст над 30 год, би трябвало да си спомнят последствията, щото от там идваме.... Та ако нещата се задържат така поне още десетилетие, БГ би станала богата, а въпросните тарикати ги чака съдбата на социалистическа бълагрия, тоест определено не е за завиждане. S&P мисли същото и бе публикувано преди 5-6 год. Прогнозите им , бавно но сигурно започват да се реализират.Колкото до богатството в момента нека си спомнил че БГ дълга от 1989 е от 12 млрд долара = БВП + 5 млрд долара вътрешен + 5 млрд долара загуби от простотиите м/у 1990-1997... та, нека се радваме че краият е по-скоро оптимистичен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Къде точно прочете, че точно това искам?!Една икономика може да се управлява разумно и без да затъва в дългове, дори и да не разполагаш с природни богатства като Бразилия. Просто хаващ здраво нещата, създаваш производствена база/това не става за година, разбира се/ и подкрепяш вътрешното търсене заедно с износа.Нима не можем да произвеждаме мебели,перални,широки стоки за бита?! Нямаме суровини?А Германия има ли?България е 7 милиона - малка страна, която много лесно може да се изхрани и развива, стига да се управлява кадърноЦиганите така или иначе ги издържаш, брато, държавните служители - също. Държавата има много малък дълг, но ти живееш в мизерия.При това пълна.Сингапур има далеч по-голям дълг от нас, никакви природни ресурси и наполовина територия на Софийското поле.И средна заплата на обикновен служител в някакъв офис 3000лв+А тук се радваме на 600Сигурно заради ниския дълг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
dreamhell
преди 12 години
По твоята логика най-големите тарикати са Гърция, Италия и Португалия. В едно обаче бъди сигурен - безплатен обяд няма. В момента се получава, че преди години яли, пили и се веселили, а сметката ще я плащат бъдещите поколения. Мне - мерси. По-добре "будали", отколкото такива "тарикати".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
dreamhell
преди 12 години
Къде пък видя, че сме редом до Сомалия?! Не ви ли писна да се жалвате колко сме зле и да чакате министри и политици да ви "оправят". Национален спорт стана всеки да търси вината в другите, но не и в себе си. Съмнявам се по доходи да сме редом до Сомалия, но по хленчене със сигурност ги превъзхождаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
БРАВОС БРАВО БРАВОС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
amanotumnici
преди 12 години
Европа и САЩ са затънали в дългове, които практически десетилетия напред няма да могат да изплатят. Каква е равносметката? Тези, които са натрупали дълг са получили стоки, срещу хартийки, с обещанието, че тези хартийки някога ще върнат. Тоест, взели са от другите стоки, труд, услуги, без да дадат нещо в замяна, а сега се оказва, че и в бъдеще няма да дадат. Ние се хвалим, че нямаме дълг ... т.е. заявяваме, че сме будали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Може да сме ВТОРИ в Европа, НО сме редом до СОМАЛИЯ по богатство на населението. продължавайте да стигнем до ПЪРВО място в СВЕТА и на последно по покупателни възможности. Ще останат само 4 мил. от които 3 ще са пенсионери а др. деца. ГОРДЕЙТЕ се господа МИНИСТРИ, ПОЛИТИЦИ и вие малки, дребни, зелени човечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Само, че много стари хора си спомнят това време с егоистичното "тогава имаше работа" (а преведено на модерен език тогава точно се е "надувал балон"), а има и много млади които не са помирисвали комунизъм,а са вече облъчени от имагинерните "по-добри времена" тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Прав си, Кризата в БГ започва още началот на 80те с поддържане на ниските цени на плановото стопанство и липсата на актуализация на производствените мощности. Строят се заводи ей така, "Да има". Точно тогава са почнали да кроят шапката на Другаря Живков. Любимия ми пример е великата далавера за износа на Мотокари за Япония, където жълтурите ги претопили заради метала и сме станали за смех на целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
глупости бг е в криза още преди 1989г хората са депресирани о обезверени масово....другите който го загробиха народа сега са си в палатите и не ги е еня снега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още