fallback

Кредиторите на Гърция искат отговор на поставените условия до 12.00 часа днес

Същевременно гръцкото правителство обяви, че се е договорило с опозицията за съкращаване на държавните разходи с 1,5% от БВП

10:08 | 06.02.12 г. 10

Продължилите вчера 6-часови непрекъснати преговори между гръцкото правителство и представители на международните кредитори в лицето на Европейската комисия, Международният валутен фонд и Европейската централна банка не доведоха до постигане на компромис за втория спасителен финансов пакет, съобщиха служители на ЕК, цитирани от ИТАР-ТАСС.

„Консултациите продължават, но едва ли през следващите часове ще бъде постигнат напредък“, са заявили те.

Стана ясно обаче, че кредиторите са поставили условия пред гръцкото правителство „да даде положителен отговор на всички искания днес до 11,00 часа средноевропейско (12,00 часа българско – бел. ред.) време“.

Според поставените условия гръцкото правителство трябва да поеме допълнителни задължения за строги икономии на бюджетни средства, сред които намаляване на заплатите на служителите в публичния сектор и на пенсиите.

Късно вчера пък РИА Новости, като се позова на пресслужбата на гръцкото правителство, съобщи, че премиерът на страната Лукас Пападимос и лидерите на политическите партии са се договорили за допълнително намаляване на държавните разходи.

„Премиерът и политическите лидери се договориха по основни въпроси, които освен всичко друго включват ... и предприемане на мерки през 2012 г. за съкращаване на държавните разходи с 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната“, се посочва в съобщението.

Лидерите на партиите са се договорили също да „осигурят жизнеспособността“ на пенсионните фондове, които контролират изплащането на онази част от пенсиите, която се събира от пенсионните осигуровки. В съобщението пише още, че е решено да бъде извършено рекапитализиране на банките.

От пресслужбата уточняват, че консултациите ще продължат и днес.

Андонис Самарас, лидерът на втората партия в Гърция според парламентарното представителство - Нова демокрация, вече отхвърли редица мерки, които кредиторите изискват. Самарас обяви, че тези мерки водят към рецесия, „която страната няма да издържи“. 

Очаква се 2012 г. да бъде пета поредна с икономически спад в Гърция, а свиването на икономиката да надхвърли 6% от БВП.

Гърция обаче е заплашена от фалит, ако не успее скоро да се договори с частните си кредитори за преструктуриране на дълга и с международните кредитори в лицето на ЕС, МВФ и ЕЦБ за новата програма за спасителна финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още