fallback

Добри икономически данни насърчиха европейските индекси

Германският основен индекс Dax приключва седмата си поредна седмица с ръст и затвори на шестмесечен връх

19:32 | 03.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Основният германски индекс Dax приключи седма поредна седмица с ръст. Преди всичко изненадващо добрите данни за американския пазар на труда изстреляха индекса в течение на сесията и с над 100 пункта нагоре. В края на борсовата седмица Dax отчете най-високата си стойност от началото на август 2011 г. и днес затвори с ръст от 111,04 пункта (1,67%) до 6766 пункта. От началото на годината той вече нарасна с 14%, като това е най-силния годишен старт от стартирането на индекса.

Във Лондон Fin.-Times приключи на 5901,07 пункта (+ 1,67%), в Париж CAC-40 затвори на 3472,92 пункта (+ 51,26 пункта, или 1,52%), а в Цюрих SMI добави 1,47% до 6153,31 пункта.

Добър старт в годината не означава задължително добро представяне през цялата година, предупреждават анализатори от DZ Bank. Основните рискови и стрес фактори все още съществуват. Все пак анализаторите смятат, че в краткосрочен план ще има повече позитивни новини и Dax може да отчете още по-високи ръстове. Повече пари от централната банка, увеличаване на спасителните пакети или бързо решение за ситуацията в Гърция могат да вдъхновят инвеститорите, смятат анализаторите.

Днес инвеститорите бяха приятно изненадани от ситуацията на американския пазар на труда. Американската икономика създаде през януари най-много работни места за последните 9 месеца, а нивото на безработица падна до почти 3-годишно дъно от 8,3%. Работните места извън земеделския сектор са скочили с 243 000, като това е най-високият показател от април 2011 г. и доста над очакванията на анализаторите за ръст от 150 000. От министерството на труда обявиха и корекциите за данните за заетостта през цялата 2011 г. вследствие проведено проучване сред работодателите и след въвеждане на нови фактори за изглаждане на сезонните колебания. Според тях броят на заетите през март миналата година е бил със 165 000 повече от обявените на сезонно изгладена база.

„Без съмнение това са положителни данни“, заявява анализаторът Дейвид Слън от IFR Economics. Щатските борси също започнаха сесията с печалби.

Сред най-добре представилите се акции бяха тези на застрахователя Münchener Rück с ръст от 2,3%. Търговците аргументираха плюса с положителните коментари на анализатори за представените вчера финансови резултати. Освен това компанията ще предостави на акционерите си дивидент от 6,25 евро на акция.

Също така търсени бяха и финансовите стойности, защото инвеститорите разчитат, че скоро ще се стигне до споразумение между Гърция и кредиторите й. Тези надежди обаче бяха попарени през деня с новината за отлагането на срещата на Еврогрупата и финансовите компании загубиха спечеленото. Дори и акциите на лидера в бранша Deutsche Bank отчетоха само лек спад, а акцията затвори с ръст от 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още