fallback

Португалия успешно продаде краткосрочни ДЦК

Доходността по 10-годишните португалски ДЦК се понижи с почти цял процентен пункт до 14,28%, след като в понеделник бе достигнала рекордните 17%

17:56 | 01.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

В сряда Португалия успешно продаде нов пакет краткосрочни облигации, разсейвайки донякъде опасенията, че както в случая с Гърция, на страната ще се наложи да поиска втори спасителен пакет, съобщава New York Times.

Португалия продаде 3- и 6-месечни облигации за 1,5 млрд. евро, достигайки горната граница на заложения рейндж.

Търсенето надхвърли предлагането над два пъти, а доходността по португалските облигации се понижи спрямо последния подобен аукцион на 18 януари, когато Португалия продаде ДЦК за 2,5 млрд. евро.

Доходността по 3-месечните португалски облигации се понижи до 4,07% от 4,35% през януари, докато доходността по 6-месечните облигации се понижи до 4,46% от 4,74%. Днес доходността по 10-годишните португалски ДЦК се понижи с почти цял процентен пункт до 14,28%, след като в понеделник бе достигнала рекордните за историята на еврото 17%.

Облигациите на останалите страни от еврозоната също се представиха добре. На вторичния пазар в Испания доходността по 10-годишните правителствени облигации се понижи с 10 базисни пункта до 4,8% - най-ниското ниво от ноември 2010 г.

Доходността по 10-годишните италиански ДЦК се понижи дори още по-чувствително, но остава на болезнено високите 5,7%, надхвърляйки над 3 пъти цената, която Германия трябва да плаща за финансирането си чрез облигации със сходен матуритет.

Португалия, която през май миналата година получи от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) спасителен пакет от 78 млрд. евро, продължава да изпитва сериозни финансови затруднения.

Неотдавна цената на 5-годишните кредитни суапове за защита от фалит на Португалия се повиши до рекордни нива. Данните разкриват, че според инвеститорите шансът страната да фалира до началото на 2016 г. е 70%.

„Към днешна дата усилията на Португалия да оправдае очакванията на пазара, че ще успее да изпълни анти-кризисната програма все още не дават резултат“, казва Франческо Франко, професор от Nova School of Business and Economics в Лисабон. Той изтъква, че „гръцката сделка, ако е успешна, ще предостави на Португалия една добра алтернатива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още