fallback

Безработицата в България през декември се е увеличила до 11,2%

В ЕС и еврозоната безработицата през декември е останала без изменение

12:57 | 31.01.12 г. 4

До 11,2% е нараснала безработицата в България през декември 2011 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Данните за безработицата през ноември са коригирани леко нагоре до 11%, а за октомври – до 10,9%.

За сравнение Агенцията по заетостта отчете ръст на безработицата през декември до 10,4%. На 3 февруари Националният статистически институт (НСИ) ще публикува предварителните си оценки от наблюдението на работната сила през последното тримесечие на миналата година. Окончателните данни ще излязат на 21 февруари.

През третото тримесечие на миналата година националната статистика отчете, че безработицата е била 10,2%.

През декември спрямо ноември миналата година безработицата в еврозоната е останала без промяна на ниво от 10,4% след корекция на ноемврийските данни, допълват от Евростат. Безработицата в целия Европейски съюз (ЕС) също не се е изменила през последния месец на миналата година и е останала на ниво от 9,9%, като отново данните за ноември са коригирани нагоре.

И през декември миналата година най-ниска безработица е отчетена в Австрия (4,1%), Холандия (5,9%) и Люксембург (5,2%). Испания остава държавата с най-висока безработица – почти 23 на сто. Следва я Гърция с 19,2%, но данните са за края на октомври миналата година. Трета е Литва с 15,3%, но към края на третото тримесечие на 2011 г.

В балтийските държави са регистрирани най-големите спадове на безработицата, а най-сериозни ръстове – в Гърция, Кипър и Испания.

Над 23,8 млн. души са безработните в ЕС, като от тях повече от 16,4 млн. души са граждани на страните от еврозоната. Над 5,4 млн. са младежите в държавите от ЕС до 25-годишна възраст без работа, от тях близо 3,3 млн. души са от страните от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още