fallback

Европейските индекси приключиха сесията със спадове над процент

Инвеститорите следяха първите новини от срещата на върха на ЕС

19:35 | 30.01.12 г.

Снимка: Ройтерс

Със силни спадове приключиха индексите на основните европейски пазари заради опасенията, че и на тази среща на върха европейските лидери няма да стигнат до решение на дълговата криза, пише Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 1,1% до 252 пункта. В Германия DAX 30 спадна с 1,04% до 6 444 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтри 1,09% до 5 671 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 1,60% до 3 266 пункта.

“Перспективите за растежа на европейската икономика не са добри”, коментира пред агенцията Иън Скот, стратег от Nomura Holdings в Лондон.

Според Скот обаче ако правителствата успеят да стабилизират дълговата криза в еврозоната, рецесията в региона, както и бавният икономически растеж в глобален план, едва ли ще се отразят сериозно на пазарите.

Днес лидерите на Европейския съюз се събират в Брюксел за първата си среща за 2012 г. Те ще обсъдят европейския фискален пакт и спасителният фонд за еврозоната на стойност 500 млрд. евро.

Новата спасителна програма за Гърция обаче няма да бъде финализирана на тази среща на върха. В момента Атина продължава преговорите с частните кредитори за опрощаването на част от държавния дълг.

Европейските политици пък обмислят план за директна намеса във фискалната политика на Гърция, което още вчера финансовият министър Евангелос Венизелос категорично отхвърли като възможност за контрол.

Настроенията на инвеститорите на пазарите днес се повлияха и от по-лошите от очакваното данни на Европейската комисия (ЕК) за икономическото доверие в еврозоната. Индексът, който измерва икономическото доверие в 17-те държави от валутния съюз, се е повишил до 93,4 пункта при очакван ръст до 93,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още