fallback

Доверието в еврозоната отчете първи ръст от близо година, но под очакванията

Днешните данни са индикатор, че икономическото забавяне е достигнало дъното, въпреки че определено е твърде рано да обявяваме край на рецесията, коментира анализатор

17:46 | 30.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

През януари доверието в еврозоната се е повишило по-бавно от очакваното, на фона на усилията на европейските лидери да възстановят растежа и да намерят изход от продължаващата вече втора година дългова криза, пише Bloomberg.

През януари индексът на потребителското и корпоративното доверие в еврозоната се е повишил до 93,4 пункта от 92,8 пункта през декември, разкриват данни на европейската комисия (ЕК), публикувани днес.

Това е първото нарастване на този показател от февруари 2011 г. Резултатът обаче е по-слаб от очакваните от анализаторите 93,8 пункта.

На 19 януари президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че очаква 2012 г. да е „доста по-добра“ за валутния съюз от 2011 г., въпреки прогнозата за рецесия на Международния валутен фонд (МВФ).

„Днешните данни са индикатор, че икономическото забавяне е достигнало дъното, въпреки че определено е твърде рано да обявяваме край на рецесията“, казва Питър Ван Хоут, икономист на ING Group в Брюксел.

Несигурността остава твърде висока. Европейските лидери ще трябва да положат много усилия, за да гарантират, че възстановяването на доверието ще продължи, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още