fallback

Франция вдига ДДС до 21,2%*

Увеличението е част от пакет от реформи за създаване на работни места,

20:02 | 29.01.12 г. 9
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

В борбата срещу високата безработица френският президент Никола Саркози обяви днес вдигане на ДДС с 1,6 процентни пункта. Ставката ще достигне 21,2%, пише в днешния си брой Le Monde.

Няколко месеца преди президентските избори равнището на безработица е близо до дванадесетгодишен рекорд. Сакрози обвинява за това преди всичко високите разходи за труда, което обаче се оспорва от силните профсъюзи.

След като Франция загуби най-добрия кредитен рейтинг, Саркози, който според последните проучвания на общественото мнение е след конкурента си Франсоа Оланд, е под огромен натиск.

Според социологическо проучване на Ifop, публикувано днес, избирателите смятат Оланд за най-добрия кандидат за справяне с безработицата (46% срещу 22% за Саркози). Той вече нападна финансовия сектор и представи серия от данъчни промени срещу богатите, които според него е време да дадат своя дан за измъкването от кризата.

Саркози от своя страна вече обяви, че ще намали осигурителната вноска, правена от работодателите, която ще се компенсира с малко по-висок ДДС, плащан от всички потребители. Президентът представи нови мерки за намаляване на работното време и заплатите, за да се спасят работни места, както и повишаването на ДДС с цел намаляване на вноските на работодателите от 13 млрд. евро на година. 

Защитавайки усилията си за спасяване на еврото и френската икономика, Саркози заяви: „Финансовата криза се укротява. Европа вече не е на ръба на бездната ... Има елементи за стабилизиране на финансовото положение в света и в Европа". Президентът заяви още, че ще възвести "края" на 35-часовата работна седмица във Франция. Той заяви също така, че предложенията на социалистите за връщане на пенсионната възраст на 60 г. са "лудост" и "лъжа".

Изявлението му бе в едночасово телевизионно интервю, излъчвано едновременно по 9 национални канала.

Френският президент обяви също така, че страната му ще започне да облага с 0,1% финансовите транзакции. Ставката ще важи за всяка компания, която има седалище във Франция. По този начин страната му щяла да даде пример за останалите държави от еврозоната.

За 2011 г. Саркози очаква дефицитът да бъде 5,4 или 5,3%. Правителството прогнозира дефицит от 5,7%. През 2013 г. новите задължения на страната ще са 3% от БВП. В момента, въпреки понижаването на рейтинга, държавата имала рекордно ниски задължения, смята още Саркози. Освен това той обяви, че планира създаването на индустриална банка, която да насърчава малките и средните предприятия. Тя ще стартира с начален капитал от 1 млрд. евро. 

Същевременно Саркози само намекна за кандидатурата си за втори мандат, като изборите ще се състоят на 22 април и 6 май. 

Германският канцлер Ангела Меркел вече обяви, че ще го подкрепи в предизборната битка. Тя вече е планирала през пролетта неколкократни срещи със Саркози както в Париж, така и в Берлин и Брюксел.

*Актуализирно към 22,50 часа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още