fallback

BNP Paribas ядоса инвеститорите с оферта за обратно изкупуване на облигации

Да оценявате облигациите на BNP по същия начин, като тези на National Bank of Greece е абсолютно неадекватно, коментира инвеститор

14:01 | 28.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Група инвеститори изразиха своето недоволство от цената на която BNP Paribas, най-голямата френска банка, предлага да изкупи обратно пакет облигации - пореден сигнал за ескалиращото напрежение между инвестиционната общност и европейските банки, съобщава Financial Times.

Инвестиционната група водена от York Capital, базиран в Ню Йорк хедж фонд, която държи 43% от въпросните облигации се обърна към борда на директорите на BNP, изразявайки недоволство от предложената от френската банка оферта да изкупи обратно хибридни облигации, известни като Cashes, на стойност 3 млрд. евро, при 45% и 47,5% от нетната им стойност.

Цената, посочва групата, е съвсем малко по-висока от предложената от National Bank of Greece, при подобна сделка по-рано този месец. Предложената цена е чувствително по-ниска от цената, при която са били извършвани други сделки с инвестиционни инструменти включени в основния капитал на банката, посочват инвеститорите.

Европейските банки се опитват да преструктурират задълженията си в опит да освободят допълнителен капитал. Миналия месец институционалните инвеститори заплашиха да спрат да купуват облигации на  Santander, след като испанската банка предложи да преструктурира част от дълговете си при условия, които инвеститорите определиха като наказателни спрямо тях.

„Да оценявате облигациите на BNP по същия начин, като тези на National Bank of Greece е абсолютно неадекватно“, посочва един от инвеститорите в групата. „Да спечели не голяма сума от подобна сделка, би трябвало да е по-маловажно за мениджмънта на BNP, отколкото да не позволи репутацията на банката да пострада в средносрочен и дългосрочен план.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още