fallback

Германия иска пряк контрол над гръцкия бюджет

Германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика

09:35 | 28.01.12 г. 64
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

За да получи втори спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при взимането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика, като предостави това право на „бюджетен комисар“ от еврозоната, се посочва в документ, представен на европейски дипломати в петък, съобщава Financial Times.

Ако подобно безпрецедентно разширяване на правомощията на Европейския съюз (ЕС) над страна членка бъде прието, новият комисар ще има правото да налага вето над решенията на гръцкото правителство, ако те не съответстват на заложените от международните кредитори цели.

Новият администратор, който ще бъде назначен от финансовите министри на еврозоната, ще следи „всички основни разходни пера“ на гръцкото правителство.

„Бюджетната консолидация трябва да се извършва при строг контрол“, се посочва в предложението. „Като се има предвид разочароващото поведение на Гърция до сега, страната трябва да се съгласи да прехвърли бюджетния си суверенитет на европейско ниво за известен период от време“.

Атина трябва да приеме и принципа, че бюджетните приходи ще бъдат разпределяни приоритетно за обслужването на дълговете на страната.

Германският план илюстрира, колко дълбоко е недоверието между Гърция и лидерите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още