fallback

HSBC: Бюджетните икономии не дават резултат

Португалия изпълни всички предписания, но доходността по облигациите й е невероятно висока, посочва главният икономист на банката

16:23 | 26.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател

Бюджетните икономии не носят ползите, за които са били планирани и опасността от анемичен растеж или рецесия в еврозоната остава висока, посочва Стивън Кинг, главен икономист на HSBC, цитиран от CNBC.

В изявление пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Кинг даде Португалия като пример за страна, която е поела по пътя на бюджетните икономии, спазила е всички правила за това, но все още изпитва затруднения.

“Съществува риск. Погледнете Португалия, тя направи всичко правилно. Придържаше се към бюджетните икономии, придържаше се към програмите, заложени от ЕС и МВФ и въпреки това, доходността по португалските облигации е невероятно висока“.

„Очакванията бяха, че пазарите ще наградят страните за приложените от тях мерки за ограничаване на бюджетните дефицити с по-ниска цена за финансиране. Това обаче не се случи“, допълва Кинг.

„Въпреки усилията за затягане на коланите, спекулациите за държавни фалити и разпадане на валутния съюз са все така актуални“, изтъква той.

„Това на практика означава, че икономиите не носят ползите, които е било планирано да донесат“, казва Кинг.

„Като резултат в еврозоната имаме страни в стагнация, които вероятно вече са изпаднали в рецесия и лихвени проценти, които са болезнено високи. Тази комбинация е неустойчива“.

Според него, провалът на политиката на бюджетните икономии отново връща на дневен ред идеята за преки финансови интервенции. Германия обаче е категорично против това.

„Ако пазарът не възнагради тези страни за положените усилия, вероятно ще трябва да се създаде някакъв механизъм за финансови интервенции, който да помогне за понижаването на цената за финансирането им“, коментира Кинг.

„И тук идва проблемът с правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и какво се случва с фискалния съюз.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още