fallback

Полша може да не влезе в новия бюджетен съюз на ЕС

Премиерът на страната Доналд Туск поиска право на участие във всички срещи на лидерите от еврозоната, за да даде съгласието си

10:17 | 25.01.12 г. 1

Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Полша няма да се присъедини към новия бюджетен съюз на Европейския съюз, ако не получи правото да участва във всички срещи на представители на държавите от еврозоната, заяви премиерът на страната Доналд Туск, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Ако Полша не получи статут на участник в срещите на еврозоната, която ще ни осигури усещането за влияние върху процеса на вземане на решения, ще ни бъде трудно да се присъединим към съюза“, каза Туск. „Няма да приемем модел, който нарушава принципите на солидарност във важните въпроси за ЕС“, добави той.

Полският премиер отбеляза, че вече е съобщил за своята позиция на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и е обсъдил въпроса с премиери на други държави.

Преди срещата на високо равнище на ЕС той смята да преговаря с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с германския канцлер Ангела Меркел, с испанския премиер Мариано Рахой и да проведе среща на Вишеградската група, в която членуват още Чехия, Словакия и Унгария.

Решението за създаването на бюджетен съюз бе взето на срещата на високо равнище на ЕС през декември 2011 г. с основна цел уеднаквяване на бюджетните и данъчните политики на държавите-членки, изравняване на социалните им системи и създаване на наднационален контрол върху формирането и изпълнението на националните бюджети.

Според първоначалните планове управлението на икономическата дейност на новия съюз ще се реализира на срещи на високо равнище на лидерите на държавите от еврозоната, които ще бъдат свиквани при нужда, но не по-малко от 2 пъти годишно.

В изявлението след срещата през декември се посочва, че лидерите на държави, които не членуват в еврозоната, „могат да бъдат канени за участие в тези срещи, ако обсъжданите въпроси се отнасят до техните страни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още