fallback

СБ: Европа едва ли ще достигне дълговите равнища от преди кризата до 2030 г.

Световната банка рогнозира слаб икономически растеж на стария континент до 2016 г.

21:26 | 24.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Европа има малки шансове за бързо икономическо възстановяване, дори ако надвисналата рецесия се окаже не толкова тежка,  предупреди днес Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Освен това тя е изправена пред слаб растеж в обозримо бъдеще на фона на дълговете, които може да не достигнат управляеми равнища до 2030 г.

Само решителни реформи в администрацията и промяна на работните навици ще спасят Европа от една спирала, в която застаряващата, намаляваща работна сила, високата задлъжнялост и държавни разходи, които страните не могат да си позволят, задушават бъдещето на Стария континент, посочва Световната банка в доклада, в който прогнозира слаб икономически растеж до 2016 г.

Европейският съюз се е съсредоточил върху намаляване на фискалния дефицит, за да си върне доверието на инвеститорите и да избегне друга криза, но Световната банка посочва, че тази задача е огромна и прогнозира, че Западна Европа едва ли ще достигне равнищата на държавен дълг от преди кризата - 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) - до 2030 г.

По данни на ЕС през 2012 г. от страните от еврозоната само Естония, Финландия, Люксембург, Словения и Словакия ще бъдат под това целево за валутния съюз равнище.

"Кризата няма да бъде решена без растеж", заяви при представянето на доклада в Брюксел Филип Льо Уеру, който е вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. Европейските правителства ще трябва да станат по-малки и по-ефективни, се посочва в доклада.

Преди срещата на върха на ЕС следващата седмица Световната банка отбелязва, че Европа има нужда от нов "социален консенсус", за да се справи с дори още по-големи проблеми.

През следващите 50 години работната сила в Европа ще намалее с 50 млн. души, което може да застраши способността на икономиката й да нарасне до устойчиви равнища, а имиграцията, която е труден въпрос за Европа във време на висока безработица, трябва да помогне за увеличаване на работната сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още