fallback

Застоят на преговорите за гръцкия дълг разколеба европейските индекси

Новините около Гърция отново са по-лоши от очакваното и се отразяват на пазарите, коментира анализатор

19:12 | 24.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се понижиха във вторник, поради проблемите около преговорите за гръцкия дълг.

Europe Stoxx 600 се понижи с 0,38% до 256 пункта, отдръпвайки се от 5 месечен пик, пише MarketWatch.

В Лондон  FTSE 100 изгуби 0,53% до 5752 пункта, германският DAX 30 се раздели с 0,27% до 6419 пункта, докато CAC 40 в Париж отбеляза спад от 0,47% до 3323 пункта.

Европейските индекси се обагриха в червено, поради застоя на преговорите между гръцкото правителство и частните кредитори за детайлите по сделката за преструктурирането на гръцкия дълг.

„Новините около Гърция отново са по-лоши от очакваното и се отразяват на пазарите“, коментира брокер на Valbury Capital.

Въпреки това гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че финансовите министри от еврозоната са дали на Гърция „зелена светлина“ да приключи преговорите с кредиторите си в рамките на няколко дни.

Частните кредитори настояват лихвата по новите облигации, с които ще бъдат заменени вече издадените гръцки ДЦК да е около 4%.

Европейският съюз (ЕС) и други институции настояват за лихва не по-висока от 3,5%.

По-висока лихва би означавала, че Международния валутен фонд (МВФ) и по-силните страни от еврозоната ще трябва да предоставят на Гърция допълнителни средства.

Постигането на сделка е от ключово значение, тъй като на 20 март Гърция трябва да плати 14,5 млрд. евро, за да избегне фалит.

Гръцкият ASE Composite се понижи с 5,48% до 711пункта, като акциите на National Bank of Greece SA, собственик на Обединена българска банка се сринаха с 13,4%.

Допълнителен натиск върху европейските индекси оказа доклад цитиран от Wall Street Journal, че Португалия също ще трябва да получи втори спасителен пакет.

Според Кристиан Стокър, стратег на UniCredit Research, спадът на фондовия пазар ще се окаже временен, тъй като водещите макроикономически показатели в региона се подобряват.

През януари индексът на мениджърските поръчки в еврозоната (PMI), който се приема за индикатор на икономическия растеж, е нараснал до 50,4 пункта от 48,3 пункта през декември – най-високото ниво за последните 4 месеца.

Акциите на Siemens AG се понижиха с над 3%, след като компанията обяви спад на печалбата за четвъртото тримесечие на миналата година.

В Париж акциите на Credit Agricole SA и Societe Generale SA се понижиха с над 4% и над 5% съответно, след като Standard & Poor’s понижи рейтингите на двете банки до „А“ от „А+“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още