fallback

Китайските фирми проявяват силен интерес към инвестиции в Европа

Приватизационните програми на задлъжнелите европейски държави са златна възможност за китайските компании да се разширят на Запад

13:19 | 21.01.12 г. 2

Китайските инвеститори са добре дошли за закъсалите европейски правителства, които изпълняват приватизационни програми, за да наберат свежи пари. 

Сред най-ревностните кандидати за придобиване на европейски активи са китайските енергийни компании, които искат да се разширят на западните пазари, пише The Financial Times.

Интерес към инфраструктурата в развитите европейски икономики проявяват и китайските държавни инвестиционни фондове. Един от тях наскоро инвестира във водния сектор във Великобритания, която е сред най-отворените пазари за амбициозните азиатци, отбелязва изданието.

Финансовият капацитет на китайските компании и близките им връзки с местните кредитните институции ги превръщат в атрактивни партньори на задлъжнелите европейски правителства, смята изданието. Още повече, че азиатците ясно заявяват предпочитанията си към вложения в нискорисковата комунална инфраструктура, която носи добра възвращаемост. Точно такива активи предстои да излязат на пазара през годината.

Банкери прогнозират, че тази година за продажба ще бъде предложена електропреносната мрежа в Португалия и Ирландия. Търговете със сигурност ще предизвикат интерес у потенциални китайски купувачи, коментират експертите.

Компанията Three Gorges вече навлезе на португалския енергиен пазар, след като спечели търга за дял в държавната EDP. State Grid пък, която притежава най-голямата мрежа за пренос на ток в Китай, е на финалната права за закупуването на дял в португалския оператор на електро- и газопреносни мрежи REN.

Не само държавните активи предизвикват интереса на потенциалните китайски инвеститори. Частният бизнес, който иска да се отърве от несвойствени дейности или се преструктурира, също има шанс да си осигури свежи пари от китайски купувачи. Veolia например в момента е в процес на сделка за 5 млрд. евро, която включва водния бизнес на компанията във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още