fallback

Правителството на Италия гласува план за либерализация на икономиката

Министрите искат да насърчат конкуренцията във всички икономически сектори и сред регулираните професии

20:56 | 20.01.12 г. 6

Правителството на италианския премиер Марио Монти прие мащабен план за либерализация на италианската икономика, предаде Франс прес, като се позова на правителствени източници.

Новият план на правителството на Монти обхваща дейността на аптеките, обществения транспорт, таксиметровите услуги, свободните професии, застрахователния и банков сектор, доставките на горива и други икономически сектори, съобщи БТА.

Програмата, която цели да насърчи икономическият растеж и конкуренцията в Италия, е обсъждана в продължение на осем часа. Сред решенията на министрите на Монти е възможността бензиностанциите да се снабдяват с горива от доставчици по техен избор. Премахнати са и минималните такси за нотариалните и адвокатските услуги.

Кабинетът на Италия е решил още да се издават повече лицензи за таксита и е разрешил на фармацевтите да правят по-големи отстъпки на някои лекарства. 

Още в началото на януари италианският премиер обяви, че готви програма за либерализация на икономиката, така че да насърчи конкуренцията. Предвижда се да бъдат намалени привилегиите за определени сектори и компании.

“Искаме да създадем по-добри условия за конкуренция и развитие на отделните икономически сектори”, коментира тогава Монти в интервю за предаването "Che Tempo Che Fa" на телевизията Rai, съобщи Ройтерс.

Министърът на индустрията на Италия Корадо Пасера потвърди, че реформи ще се правят всеки месец и те ще засегнат ключови за Италия сектори – газов и енергиен, търговия, транспорт, както и регулираните професии.

Антимонополната комисия в страната излезе и със свои предложения за либерализацията на италианската икономика, сред които е приватизацията на част от местните услуги и установяването на независими оператори в енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още