fallback

Жан-Клод Юнкер: Еврозоната е на ръба на рецесията

Бюджетното консолидиране е подход без алтернатива, смята председателят на Еврогрупата

10:06 | 19.01.12 г.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция в Люксембург, че еврозоната е на ръба рецесията и призова да бъдат открити начини за подкрепа на икономическия ръст, съобщи AFP, цитирана от РИА Новости.

„В еврозоната сме на ръба на техническата рецесия. Смятам, че бюджетното консолидиране е подход, който няма алтернатива“, каза Юнкер.

Според него трябва „да се обърне внимание на необходимостта от формиране на ефективна политика, насочена към ръст в Европа“.

Редица анализатори са на мнение, че още през четвъртото тримесечие на 2011 г. брутният вътрешен продукт на еврозоната се се свил спрямо този от предходния аналогичен по продължителност период.

„Подобно на мнозина други аз смятам, че не си струва да се придава голямо значение и да се обръща такова внимание на мненията на рейтинговите агенции“, отбеляза още председателят на Еврогрупата, визирайки действията на международната рейтингова агенция  Standard and Poor`s от края на миналата седмица.

В петък Standard and Poor's понижи дългосрочните кредитни рейтинги на 9 от 17-те държави в еврозоната, включително тези на Франция, Италия, Испания и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още