fallback

Паритетът с долара може да е последният шанс на еврото

Обезценяване на еврото с 15% може да даде силен тласък на италианския експорт

08:01 | 19.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател

Еврото поевтиня с 13% спрямо долара, откакто дълговата криза връхлетя Италия преди седем месеца. До голяма степен понижаването на неговия курс отразява нарасналата вероятност за изпадане на тази страна в неплатежоспособност, което би унищожило единната валута, пишат в цитиран от БТА анализ на Bloomberg Рикардо Кабалеро и Франческо Джаваци.

Възможно е обаче обезценяването да е буквално последната възможност за оцеляване на еврото, ако стане бързо и получи обща политическа подкрепа.

От лятото на миналата година Италия изпълнява най-голямата фискална консолидация през последните 15 години, което ще доведе до увеличаване на първичния бюджетен излишък до над 6% от брутния вътрешен продукт (БВП) след три години. Тъй като обаче едно толкова сериозно фискално ограничаване ще бъде постигнато основно чрез повишаване на данъците, инвеститорите правилно се безпокоят, че страната е на път да изпадне в дълбока рецесия. Ако това се случи, то консолидацията ще се провали.

Едно по-слабо евро може да помогне да се избегне такъв изход и да направи фискалната консолидация успешна. За еврогрупата като цяло едно обезценяване на общата валута няма да има значителни преки последици, тъй като по-голямата част от търговския обмен така или иначе става вътре в зоната. Това обаче не важи за Италия: 55% от нейния износ е предназначен за държави извън валутния съюз, по-конкретно за Швейцария, Съединените щати, Русия и нововъзникващи пазарни икономики.

Едно обезценяване на еврото с 15%, което ще доближи единната валута до паритет с долара, ще даде силен тласък на италианския експорт, който ще компенсира намаляването на вътрешното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
fallback