fallback

Брюксел започна процедури за нарушения срещу Унгария

ЕС е обезпокоен, че новите унгарски закони ще изложат на опасност независимостта на централната банка и съдебната власт

21:32 | 17.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия е започнала процедури за нарушения срещу Унгария за три конституционни реформи, които са в разрез с европейското законодателство, обяви днес председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу Барозу.

"Надявахме се, че Унгария ще направи необходимите промени. Досега това не се е случило", допълва Барозу.

В процедурите за нарушения комисията официално изисква промени в националните закони. Ако исканията бъдат пренебрегнати, Брюксел може да изправи страната пред Съда на Европейския съюз и да й наложи глоби, посочва Асошиейтед прес.

Унгарският премиер Виктор Орбан беше подложен на остри критики от Европейския парламент и организации за защита на гражданските права, които се опасяват, че той може да тласне страната отново към авторитаризъм.

ЕС е обезпокоен, че новите унгарски закони ще изложат на опасност независимостта на централната банка, ще принудят стотици съдии да се пенсионират по-рано, а унгарската служба за защита на данните ще бъде отворена за политическа намеса.

Уреждането на спора по новите закони ще бъде решаващо за това Унгария да си осигури спасителна финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС и да си върне доверието на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още