fallback

Монти призова лидерите на еврозоната да подкрепят задлъжнялата Италия

Ако разходите за финансиране на държавите, прилагащи бюджетни рестрикции не се понижат, в тях ще се появи силна ответна реакция, предупреждава италианският премиер

10:12 | 17.01.12 г. 5

Лидерите на държавите-членки на еврозоната трябва да положат допълнителни усилия, за да помогнат за понижаване на разходите по финансирането на Италия от международните кредитни пазари, заяви италианският премиер Марио Монти в интервю за британския вестник Financial Times.

Монти призова Германия, която е най-големият кредитор, да разбере, че е в „неин собствен интерес“ да помогне за понижаване на разходите по заеманите средства от Италия и останалите силно задлъжнели правителства.

Италия, чийто дългосрочен кредитен рейтинг бе понижен с 2 степени от международната рейтингова агенция Standard & Poor's в петък, реализира мерки на строги бюджетни икономии и провежда структурни реформи през последните 2 месеца, насочени към увеличаване на конкурентоспособността на своята икономика, която да подкрепи растежа.

Монти призова и кредиторите на еврозоната да признаят напредъка в икономическата политика на страната и заяви, че би желал „видимо подобрение“ в доходността по 10-годишните италиански държавни облигации, която в момента е около 7%, смятани за нецелесъобразни за икономика с дълг от около 120% от брутния вътрешен продукт на страната.

„Ако осъществяването на тези силни действия в посока на дисциплиниране и стабилност не бъде признато, ... тогава ще се появи силна ответна реакция в държавите, които правят огромни усилия за дисциплиниране“, посочва италианският премиер, без да уточнява вида на евентуалната реакция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още