fallback

Австрия възнамерява да си върне максималния кредитен рейтинг

Страната разполага с "имунизационен пакет" за банките, който е насочен към увеличаване на капитала им като обезпечение срещу неочаквани загуби, твърди австрийски вицеканцлер

21:13 | 16.01.12 г.

Михаел Шпинделегер. Снимка: Ройтерс

Австрия ще трябва да положи много усилия, за да си върне максималния кредитен рейтинг, заяви вицеканцлерът на страната Михаел Шпинделегер, цитиран от Bloomberg.

„Сега трябва разумно и разсъдливо да започнем да реформираме системата. Не мисля, че от банковия сектор в Австрия произлиза голяма заплаха“, смята Шпинделегер.

Той добави, че днешната среща на високо равнище с участието на политици, управителя на централната банка на страната и министъра на финансите ще бъде посветена на оценка на рисковете, на които са подложени австрийските банки във връзка с дейността им в други държави.

Късно в петък международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Австрия с една степен - от максималния показател ААА до АА+.

Впоследствие  AP цитира високопоставен австрийски политик, според когото банките в страната са достатъчно силни, за да се справят с нежеланите последици от европейската дългова криза, особено що се отнася до Италия и Унгария.

Държавният секретар на австрийското министерство на финансите Андреас Шидер заяви, че на срещата е било постигнато споразумение за продължаване на програмите, които трябва да гарантират, че австрийските банки разполагат с достатъчно капитал, за да устоят на икономически сътресения в съседни държави.

По думите му Австрия разполага с „имунизационен пакет“ за банките, който е част от по-обширен план на Европейския съюз, имащ за цел увеличаване на капитала на кредитните институции като обезпечение срещу неочаквани загуби.

Шидер очаква доверието към Австрия да бъде възстановено напълно, след като страната постигне балансиран бюджет през 2016 или 2017 г.

Канцлерът Вернер Файман, финансовият министър Мария Фектер, служители на централната банка и Шпинделегер отказаха коментар след срещата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още