fallback

Франция емитира успешно съкровищни бонове за 8,6 млрд. евро

Доходността по 5-годишните германски облигации пък падна до рекордно ниски стойности

18:46 | 16.01.12 г. 1

Загубата на максималния кредитен рейтинг не попречи на Франция да проведе днес успешен аукцион на съкровищни бонове, набирайки 8,590 млрд. евро, което бе в горната граница на планирания диапазон между 7,4 млрд. и 8,7 млрд. евро, съобщи ИТАР-ТАСС.

Доходността по отделните емисии или се запази, или намаля спрямо предходните аукциони на държавни ценни книжа с аналогичен матуритет.

На най-голям интерес се радваха 3-месечните съкровищни бонове, като емисията достигна 4,5 млрд. евро при запазено ниво на доходност от 0,17%. От 6-месечни бонове бяха набрани 2,19 млрд. евро при доходност от 0,28%, което е с 0,1 процентни пункта под предишната емисия на книжа със същия срок на погасяване. При 12-месечните съкровищни бонове доходността се понижи до 0,41% от 0,45%, като емисията бе на стойност 1,9 млрд. евро.

Въпреки понижаването на кредитния рейтинг на страната от международната рейтингова агенция Standard & Poor`s, френските дългови книжа остават надеждна инвестиция, констатира министърът на икономиката, финансите и промишлеността на страната Франсоа Бароан.

„Рядко инвестициите са напълно лишени от рискове. Нещо повече, именно заради тях вложенията получават висока доходност. Но има и област, която не носи никакви рискове – това са инвестициите в държавния дълг на страната“, каза Бароан на съвещание с представители на застрахователния сектор.

Междувременно доходността по 5-годишните германски облигации в днешната търговия падна до рекордно ниска стойност, след като Standard & Poor's остави кредитния рейтинг на страната без промяна, съобщи РИА Новости.

Доходността падна до 0,733% годишно при 0,759% при затварянето на борсите в петък.

Германия остана единствената държава в еврозоната с максимален кредитен рейтинг и стабилна прогноза, докато Люксембург, Финландия и Холандия, макар и с рейтинг ААА, получиха негативна прогноза по кредитните си рейтинги.

„Действията на S&P затвърдиха убедеността на пазара, че единственото „спасително убежище“ на пазара на държавни облигации на страните от еврозоната е Германия“, цитира Bloomberg коментар на експерта по инструменти с фиксирана доходност в лондонския филиал на Credit Agricole Corporate & Investment Bank Питър Чатуел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
fallback