IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на политиците сгъстява облаците над еврозоната

Решението за понижение на кредитните рейтинги на девет от седемнадесетте страни от еврозоната бърка директно в раната на Европа

08:10 | 16.01.12 г. 20
Автор - снимка
Създател
Провалът на политиците сгъстява облаците над еврозоната

Както можеше да се очаква, немските политици възроптаха срещу доклада на S&P и се изказаха срещу понижаването на рейтинги, което определиха като част от „англо-саксонската конспирация срещу еврото”, пише Financial Times.

Социалдемократът от Европейския парламент Мартин Шулц, който се очаква да бъде следващият председател на институцията, определи понижението на рейтингите като „таргетирана атака” срещу еврото с цел да се отклони вниманието от проблемите с бюджета на САЩ.

Според друг германец – Алмар Брок от партията на канцлера Меркел, агенцията преследва „англо-американски интереси”.

Макар раздразнението на Ангела Меркел да бе видимо, тя опита да бъде по-конструктивна. Основното послание, което тя опита да отправи, бе приемането на „фискалния пакт”, по който бе постигнато съгласие през декември и създаването на Европейския механизъм за стабилност на стойност 500 млрд. евро, който би трябвало да замести временния спасителен фонд още това лято.

Това директно противоречи на основните критики, отправени от S&P: канцлерът на Германия призовава за бързо приемане на споразуменията, които агенцията посочва като погрешни или неадекватни.

Рейтинговата агенция критикува Меркел за това, че се концентрира твърде много върху фискалното разточителство като източник на кризата и дълбоко греши като настоява за мерки за съкращения, които да залегнат в новия фискален съюз.

„Смятаме, че процес на реформи, базиран единствено на фискалната дисциплина, ще се превърне в самоубийствен”, обясняват от S&P.

Някои от официалните представители на еврозоната шумно протестират заради непълнотата на анализа на S&P, който игнорира ролята, която фискалният съюз е изиграл при предоставянето на възможност на Европейската централна банка да действа по-агресивно и да се намеси на пазара – стъпка, която от агенцията признават, че частично е успокоила пазара.

Фундаментално погледнато обвинението, което S&P отправя, е свързано с това, че политиците са се провалили в търсенето на решение за понижаване цената за набиране на нов капитал чрез различни антикризисни инструменти – било чрез по-голям спасителен фонд, било чрез емитирането на общи облигации или чрез по-решителни интервенции на ЕЦБ.

Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Какво са направили лидерите на ЕЗ ? Освен да пазят тесните си интереси на собствените си държави за сметка на всички , друто на хоризонта засега няма.Продължават с политиката на ескалация на държавните дългове , освен това ЕЦБ - Драги решава да раздава пари просто така на банките с цел те да изкупят ДЦК на държавите от които са и държавните дългове да станат собственост на частни банки от самите държави. По силно насочено действие срещу еврото не може да се измисли дори.Факт е че самите банки не искат тези книги , липсва информация колко са получили италианските банки , но е факт че на търг за съвсем малко количество ДЦК презаписването е нищожно. Коефициентът на полезно действие за това решение е толкова нисък , че ако напролет разчитат по този начин да платят падежиращите ДЦК на задлъжнялите държави , за да изкупят ДЦК за 7 трилиона евро , ще трябва да раздадат на банките сума в пъти по голяма и съотношение клонящо към 1 към 10..Това ако не е провал , то кое е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
всичко е милиарди и политика това е ...и еврейско-илюминантски интереси това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Те че правят, правят го това, друг е въпроса дали го правят своевременно. Там е и основната им грешка. Да припомням ли случая с какъв рейтинг фалира Лемън Брадърс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
RSG
преди 12 години
За разбирачите от 2-6. Пичове като не разбирате недейте да пишете глупости, знаем че "Всички са маскари" 1 човек е написал нещо конструктивно и 5 го оплюли. Типична бай ганьовщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Не просто тоя е поредния нов платен драскач (разбирач) като му видиш 4-5 абсолютно еднакви поста под 4-5 различни статии ти става ясно за кво иде реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Zdrasti
преди 12 години
ти наистина ли си вярваш? няма такъв наивник просто...разрови се виж кои е държи реитинговите агенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
къде бяха за енрон и лемън?ами сега за американския дълг?тяхната икономика е спряла и има голямо значение от къде идват парите за евентуалното плащане на дълговете от печатниците на фед което е сериозен показател в какво състояние е америка и защо рейтинговите агенций не орежат рейтинга на америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
balkando
преди 12 години
Рейтинговите агенции не са променяни от много десетилетия, което показва липсата на конкуренция и вероятен картел или олигопол. Много е вярно, че от доста време рейтингите вървят след събитията, като в същото време една от прокламираните цели на тези агенции е да предупреждават безпристрастно инвеститорите. Това по никакъв начин не съответства на огромните им печалби. Печалбите и връзките на рейтинговите агенции с печеливши на борсите корпорации е най-ясния признак, че в някаква степен рейтингите се манипулират. В тази посока правителствата имат големи възможности за действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
отдавна няма свободен пазар а агенцийте са оръжието с което действат американските политици така е завоалирано всичко че да изглежда като пазарна реакция....всичко е манипулация на най-високо ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Кредитните агенции правят каквото им е работата - оценяват кой колко вероятно е да си плати борчовете.Те, между другото не са държавни организации на САЩ, както някои предполагат, а частни фирми с около 100-годишна история, създадени за да обслужват хората с пари за влагане. Като такива, техните оценки не са зависими от правителството на САЩ (ако беше иначе, првителството на САЩ нямаше само да си понижи рейтинга до АА+ през лятото, което е Франция отскоро).Ако следите инвестициите (или курсовете на валутите например), ще видите че, инвеститорите (хората с лични пари) с поведението си винаги предвещават, дефакто "определят" райтинга на една страна. Агенциите са по-скоро индикатори на това къде отиват и от къде бягат парите, защото обощават данни от милиони трансакции от цял свят в една цифра (или три букви).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още