IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на политиците сгъстява облаците над еврозоната

Решението за понижение на кредитните рейтинги на девет от седемнадесетте страни от еврозоната бърка директно в раната на Европа

08:10 | 16.01.12 г. 20
Автор - снимка
Създател
Провалът на политиците сгъстява облаците над еврозоната

Както можеше да се очаква, немските политици възроптаха срещу доклада на S&P и се изказаха срещу понижаването на рейтинги, което определиха като част от „англо-саксонската конспирация срещу еврото”, пише Financial Times.

Социалдемократът от Европейския парламент Мартин Шулц, който се очаква да бъде следващият председател на институцията, определи понижението на рейтингите като „таргетирана атака” срещу еврото с цел да се отклони вниманието от проблемите с бюджета на САЩ.

Според друг германец – Алмар Брок от партията на канцлера Меркел, агенцията преследва „англо-американски интереси”.

Макар раздразнението на Ангела Меркел да бе видимо, тя опита да бъде по-конструктивна. Основното послание, което тя опита да отправи, бе приемането на „фискалния пакт”, по който бе постигнато съгласие през декември и създаването на Европейския механизъм за стабилност на стойност 500 млрд. евро, който би трябвало да замести временния спасителен фонд още това лято.

Това директно противоречи на основните критики, отправени от S&P: канцлерът на Германия призовава за бързо приемане на споразуменията, които агенцията посочва като погрешни или неадекватни.

Рейтинговата агенция критикува Меркел за това, че се концентрира твърде много върху фискалното разточителство като източник на кризата и дълбоко греши като настоява за мерки за съкращения, които да залегнат в новия фискален съюз.

„Смятаме, че процес на реформи, базиран единствено на фискалната дисциплина, ще се превърне в самоубийствен”, обясняват от S&P.

Някои от официалните представители на еврозоната шумно протестират заради непълнотата на анализа на S&P, който игнорира ролята, която фискалният съюз е изиграл при предоставянето на възможност на Европейската централна банка да действа по-агресивно и да се намеси на пазара – стъпка, която от агенцията признават, че частично е успокоила пазара.

Фундаментално погледнато обвинението, което S&P отправя, е свързано с това, че политиците са се провалили в търсенето на решение за понижаване цената за набиране на нов капитал чрез различни антикризисни инструменти – било чрез по-голям спасителен фонд, било чрез емитирането на общи облигации или чрез по-решителни интервенции на ЕЦБ.

Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
ОТКРОВЕНИЯ КЪМ ХОРАТА НА НОВИЯ ВЕК!!! Приятели, много ви Моля не Подминавайте тази дълга статия, заделете малко от скъпоценното си време и повярвайте ми, тя е много по-ценна от всичко друго, което бихте направили за същото време. Сега Съзнанието ви е на по-високо ниво, и ще откриете неща, които преди сте подминавали. Помислете върху казаното, Осъзнайте го, и ще се убедите, колко е прав автора. Не бъдете заслепени, от илюзията на тримерното пространство! За малко спрете да мислите за прехраната си, за ежедневието си. Тяхната цел /на тъмните/ е точно тая, да не можеш да вдигнеш глава от грижи, Кажи край на това безумство, погледни живота от позитивната му страна, ЗАЩОТО ИМА И ТАКАВА!!! Повярвай, че има ВИСШ РАЗУМ и друг живот, нима тая мисъл не те вдъхновява!? Ако е така има надежда за тебе! Копирай, Принтирай и Разпространявай, нека тази информация стигне до всеки! Така само, Заедно, ще преобразим света! http://***.otkrovenia.spiralata.net/articles.php?lng=bg&pg=850Група ОТКРОВЕНИЯ във Фейсбук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Ей, хора, не ви ли се струва, че е малко абсурдно да се вярва, че една група от 100-150 годишни интереси контролира света, конспиративните теории де? Идеята, че винаги някой отвън е винаги виновен за нашите несгоди е грешна по принцип и е дирекно наследство на начина на мислене по социализма (защото беше нужен враг). Светът и икономиките са много аморфни и хаотични и нито един човек или група не могат да контролират всичко. Комунистите това не разбраха и затова не им успя плана. Ако имаше такъв контрол от САЩ, как си обяснявате възхода на 3-тия свят? Ами на един малък Виетман, или Ю. Корея? Истината е, че хората работят и не мрънкат. Заради глобализацията успяват, и заради нея Европа и САЩ имат проблеми. Светът е по освободен икономически от когато и да е. Който работи - яде, който не - си търси виновници. Европа е на 70, а САЩ на 40, Азия - на 25.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
защото и преди това колата на ЕС беше вече под много голям страничен наклон. Европата започна много да губи войната.Добрата новина е, че S&P доста точно разкритикуваха пагубната германска стратегия за спасяването на Европата. Германците няма да могат безпроблемно да налагат простотийте си на целия континент. Нужна е нова стратегия за ЕС, и дано да не е късно.И съм напълно съгласен с мненията на supertrader и dean.jordanov по-долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Според мен има лоша и добра новина.Лошата е двойният удар върху икономиката на ЕС тая седмица: свалянето на рейтингите от тая ми ти хамериканска агенция и провалът (почти) на преговорите за Гърция. Значи: S&P направиха провала на европейския спасителен план публичен. Основното послание на свалянето на рейтингите е: опитът от 9 декември за спасяване на еврото не работи, т.е. няма да има спасяване. Втората злонамерена цел е разделянето на ЕС разделят Франция от Германия, настройват закъсалите срещу ЕС и т.н. Разделяй и владей.Второто възможния фалит на Гърция. Това значи две неща пак провал на политиката на ЕС и, второ задълбочаване на проблемите на ЕЗ и ЕС. А, да добавим тук и проблемите на Унгария напоследък. Скоро може да имаме две фалирали държави в ЕС.Ако направим равносметка сега, според мен ударът вече ще е фатален за ЕС. Дори не, че е толкова голям, но е един вид камъчето, което обръща колата, защото и преди това колата на ЕС ................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Наддават хората бе, покер с чужди пари и блъфират без карти... Да видим кой кого ще обере... Или пак охраната ще ги рита пред казиното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Провалът на европейските политици е заради тяхна собствена държавна финансова грешка.При сегашните непълноценни финансови условия, те колкото повече работят (при достатъчно време) толкова по-лоши стопански резултати ще постигнат.Рейтинговите агенции отчитат резултати от тази действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Лемън Брадърс бяха с история от стотици години , рейтинговите агенции въобще не ги засякоха какви ги вършат и фалираха с първокласен рейтинг.В момента това са само опити от страна на рейтинговите агенции да засекат събитията , и пак не са в час. САЩ и ЕЗ прекалено много мамят , безотговорността в поведението на хората вземащи важни решения прави впечатление. Преструктурирани ли са банките , съществуват ли нови механизми за контрол и регулация ..нещо направено ли е , за са им налива Драги милиарди и какво ще се случи с тези пари ? Кой му дава право да раздава така пари , за които няма как да се докаже че ще се върнат и с какво е тяхното обезпечение ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Това, че били контролирани от някой скрит с особени интереси, не пречи в момента да показват с достатъчна точност положението в Европа, където се вземат някакви козметични политически мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Момче, това което си написал може да е отговор за 6 в УНСС, обаче за повече от 3 в живия живот ще трябва да изброиш поне 3 от "частни фирми с около 100-годишна история" и "инвеститорите (хората с лични пари)", за да стигнеш до фундамента на нещата и връзката им с политиката на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
При толкова безотговорно поведение на европейските лидери и институции рейтинг в Европа от най ниския възможен нагоре не трябва да има.Рейтинговите агенции са заспали и американски , методиката им е куха , когато се задава ураган те го идентифицират като лек ветрец.Възмутен съм от високите рейтинги на държавите от ЕЗ и непокътнатия германски , а за рейтинга който дават на САЩ просто няма какво да кажа..толкова висок рейтинг на държавата длъжник САЩ при положение че ФЕД прибра техните облигации и ги плати , след което прибра парите които плати на банките като им предостави висока като за момента лихва и сега стоят икономиката им е във фризера. Някой беше писал , че се подобрявала а това е просто учудващо и нелогично ако се случи , не мисля че се случва чудо там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още