fallback

Гръцките кредитори прекратиха преговорите с Атина

Разговорите с Гърция за замразени, след като предложения на банките кредитори не са получили конструктивен и консолидиран отговор

21:14 | 13.01.12 г. 8
Автор - снимка
Създател

Гръцките кредитори временно прекратиха преговорите с Атина, след като не успяха да се договорят за това колко точно ще изгубят ако доброволно отпишат част от гръцкия дълг, съобщава Bloomberg.

След днешния провал на преговорите вероятността да станем свидетели на първия фалит на страна от еврозоната се повиши.

Предложения, направени от комисия представляваща финансовите институции – кредитори, „не са получили конструктивен и консолидиран отговор“, се казва в изявление на базирания във Вашингтон Institute of International Finance.

„Разговорите с Гърция временно са прекратени, за да бъдат обмислени ползите от настоящия доброволен подход“ в намирането на изход от ситуацията, посочва комисията.

Гръцкото правителство обяви, че двете страни ще възобновят преговорите след 5 дни.

През октомври Атина и кредиторите се договориха номиналната стойност на гръцкия дълг да бъде понижена с 50%, така че Гърция да може да понижи дълговото си бреме до 120% от БВП до 2020 г.

Повече от 2 месеца след като споразумението беше постигнато двете страни все още не са се договорили за детайлите около новите облигации, така че загубите за инвеститорите да бъдат фиксирани окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още