fallback

Слухове за понижение на рейтинги в еврозоната обагриха европейските индекси в червено

Фондовите пазари записаха спад след информация, че S&P вероятно ще понижи рейтингите на страни от еврозоната

19:43 | 13.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето европейски индекси се разделиха с акумулираните по-рано през деня печалби и завършиха петъчната сесия на червено на фона на слухове, че Standard & Poors може да понижи рейтингите на европейски страни още тази седмица, съобщава MarketWatch.

Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 0,13% до 249 пункта, след като се изкачи до 251,35 пункта по-рано през сесията.

Британският  FTSE 100 се понижи с 0,46% до 5637 пункта. Френският CAC 40 изгуби 0,11% до 3196 пункта, докато в Германия DAX 30 се раздели с 0,58% до 6143 пункта.

Фондовите пазари се обагриха в червено, след като Wall Street Journal цитира източници от Европейския съюз (ЕС) според които S&P вероятно ще понижи рейтингите на страни от еврозоната по-късно в петък или през почивните дни.

Анализаторът на Saxo Bank Питър Гарнри посочва, че инвеститорите трябва да не забравят, че слуховете за понижения на рейтинги на някои европейски страни не са от вчера.

Единственото понижение, което би повлияло на пазара е това на Франция, ако изгуби първокласния си кредитен рейтинг, особено като се има предвид, че „ААА“ рейтинга на страната се използва за обезпечение на финансирането за Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), допълва Гарнри.

„Миналата седмица Fitch обяви, че не предвижда понижение на рейтинга на Франция през 2012 г., но S&P може би не е на това мнение. Ако рейтингът на Франция бъде понижен ще имаме нова променлива в уравнението на европейската дългова криза“, коментира той.

Анализаторът подчертава, че CAC 40 не е изгубил толкова, колкото останалите индекси и че според залозите на хедж фондовете Standard & Poors вероятно се е фокусирала върху Италия.

По-рано през сесията Италия успешно успя да продаде облигации за 4,75 млрд. евро, достигайки горната граница на заложения рейндж от 3 млрд. - 4,75 млрд. евро.

Успешните аукциони на страни от периферията на еврозоната през последните дни са знак, че мерките предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ) имат положителен ефект, казва Едмънд Шинг, стратег на  Barclays Capital в Лондон, цитирайки безпрецедентните 3-годишни заеми отпуснати от централната банка през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още