fallback

Standard & Poor's може още днес да понижи рейтинги на държави от еврозоната

Това може да предизвика краткосрочни пазарни сътресения, но няма да е голям проблем в свят, в който топ ААА рейтингите са изчезващ вид, коментира икономист

18:35 | 13.01.12 г. 3

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's може да понижи кредитните рейтинги на държави от еврозоната още днес, но сред тях не са тези на Германия и Холандия, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен източник от правителство на държава от региона.

Друг източник е потвърдил пред Ройтерс, че ще бъдат засегнати „няколко“ държави. Френска телевизия с позоваване на източник от правителството на страната съобщи, че френският кредитен рейтинг ще бъде понижен, а трети посочи, че това ще се случи и със Словакия.

„Останете нащрек тази вечер, когато американските борси затворят“, обяви четвърти източник от еврозоната.

През декември Standard & Poor`s постави рейтингите на 15 държави от еврозоната в списъка за преразглеждане, включително тези с максимален кредитен рейтинг, сред които Германия и Франция - двете най-големи икономики в региона. Тогава от рейтинговата агенция се позоваха на нарастване на „системното напрежение“ заради затегнатите условия за кредитиране в региона.

По същото време от Standard & Poor`s обявиха, че могат да понижат и максималния кредитен рейтинг на Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) – временният спасителен фонд за еврозоната.

Оттогава Европейската централна банка заля банковата система с евтини 3-годишни кредити, за да предотврати кредитен крах.

Ако френският кредитен рейтинг бъде понижен, „последицата е, че ЕИФС не може да запази своя максимален кредитен рейтинг“, заяви главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер. „Те могат да предизвикат сътресения на пазарите в краткосрочен план, но това няма да представлява голям проблем в свят, в който САЩ и Япония също вече нямат максимален кредитен рейтинг. Тройното А е изчезващ вид“, добави той.

В своето предупреждение от миналата година рейтинговата агенция бе посочила, че Германия, Австрия, Финландия, Холандия и Люксембург, които имат максимален кредитен рейтинг, както и Белгия, рискуват понижение с една степен, докато при останалите 9 държави то може да бъде с до 2 степени.

От Standard & Poor`s днес са отказали коментар по информацията.

Европейските борси задълбочиха спада си от днес след новината, еврото поевтиня, а доходността по американските държавни ценни книжа нарасна, след като инвеститорите се насочиха към тях като спасително убежище.

Евентуално понижение би накарало инвестиционни фондове да продават държавни облигации на засегнати държави, което би увеличило допълнително разходите им по вземането на кредити.

„Всичко това бе калкулирано в цените от няколко седмици, но пазарът заспа през празниците и новата година започна с нараснал риск апетит, благодарение отчасти и на добрия аукцион в Испания вчера", заяви Самарджит Шанкар, директор на отдела за валутни стратегии в клона на BNY Mellon в Бостън. „Аукционът в Италия днес обаче ни свали на земята и сега сме изправени пред призрака на по-нататъшни понижения“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още