fallback

Италия емитира 3-годишни облигации при понижена доходност

Презаписването от само 1,2 пъти обаче предизвика разочарованието на анализаторите

17:47 | 13.01.12 г.

Италия емитира днес 3-годишни облигации за 4,75 млрд. евро при доходност от 4,83% годишно, след като в края на декември на предходния аукцион за книжа с аналогичен матуритет доходността бе 5,62%, съобщи ВВС.

Част от анализаторите обаче останаха разочаровани от нивото на търсене, като презаписването бе едва 1,22 пъти. „След звездния аукцион на италиански съкровищни бонове и много добрите испански аукциони вчера, на пазара остана известно разочарование“, заяви Марк Оствалд, стратег в Monument Securities.

Вчера Италия набра 12 млрд. евро от 12-месечни съкровищни бонове, като доходността им се понижи над 2 пъти спрямо предишния аукцион на книжа със същия срок на погасяване. „Това е стъпка в правилната посока, но по-големият тест ще бъде на аукционите за дългосрочни държавни облигации по-нататък“, коментира вчерашните аукциони в Испания и Италия Ник Стаменкович, стратег за облигационния пазар в RIA Capital Markets в Единбург. „Окуражаващо е, но е само началото на много тежка емисионна програма през първото тримесечие“, добави той.

Според експерти търсенето на последните аукциони в Европа е било стимулирано от 3-годишното евтино кредитиране от страна на Европейската централна банка, която на 21 декември осигури кредити на стойност 489 млрд. евро за банките от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още