fallback

Колко полезни могат да бъдат отпадъците за икономиката на ЕС

ЕК препоръчва по-ефективно управление на боклука за създаване на нови работни места и генериране на по-висок оборот в сектора на управлението на отпадъците

16:57 | 13.01.12 г.

По-ефективното управление на отпадъците и рециклирането биха могли да доведат до създаването на над 400 хил. работни места до 2020 г. и да увеличат оборота в сектора на управлението и рециклирането на боклука с 42 млрд. евро.

Това показват резултатите от проучване на Европейската Комисия (ЕК), съобщиха от пресслужбата на представителството на ЕК в България.

Управлението на отпадъците все още има неизползвани икономически възможности с голям потенциал за развитие. През 2008 г. оборотът на сектора, в който са заети 2 млн. души, възлезе на 145 млрд. евро, или около 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС, посочват от Брюксел.

Придържането към политиката на ЕС и пълното прилагане на законодателството в областта на отпадъците би помогнало да се създаде сектор с 2,4 млн. работни места и общ годишен оборот от 187 млрд. евро, изчислява Еврокомисията.

От ЕК са установили, че в много от страните-членки на Европейския съюз няма подходяща инфраструктура за разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Освен това някои от държавите от Общността предпочитат да използват сметищата като вариатн за управление на отпадъците.

„Трябва да разглеждаме отпадъците като ресурс, а заравянето на този ресурс в земята е недалновидно решение", коментира еврокомисарят по околната среда Янез Поточник.

По думите му резултатите от проучването на ЕК показват, че управлението и рециклирането на отпадъци могат съществено да спомогнат за икономическия растеж и създаването на работни места. „При положение, че съществуващото законодателство се прилага правилно, е възможно да избегнем замърсяването, скъпоструващите дейности по почистване, както и здравословните проблеми“, смята Поточник.

Еврокомисарят напомня още, че рециклираните материали са по-евтини от новите, и  намаляват както емисиите на парникови газове, така и зависимостта на Общността от вноса.

ЕК препоръчва осигуряването на по-качествено наблюдение върху прилагането на еврозаконодателството по отношение на боклука, повишаване на разходите за депониране на отпадъците в сметища, както и подобряване на капацитета на  Европейската агенция за околната среда за наблюдение на равнище ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още