fallback

Словашки министър: Еврозоната трябва да обмисли изключването на някои държави

Би било чудесно, ако еврозоната сега бъде спасена без допълнителни разходи за спасяването на Гърция, посочва Иван Миклош

10:32 | 13.01.12 г. 2

Иван Миклош. Снимка: Архив Ройтерс

Властите на държавите от еврозоната трябва да разглеждат всички варианти за спасяването ѝ, включително тази за изключването на някои държави, смята словашкият министър на финансите Иван Миклош, цитиран от Wall Street Journal.

„Би било чудесно, ако еврозоната сега бъде спасена без допълнителни разходи за спасяването на Гърция. Въпросът е в това дали ще бъде възможно еврозоната да остане в този състав, в който е в момента“, посочва Миклош в интервю за американското издание.

Словакия по принцип се отнася скептично към програмите за помощ на големите длъжници в еврозоната и през есента на 2011 г. дори гласува да се блокира увеличаването на размера на Европейския механизъм за стабилност, който играе роля на спасителен фонд за страни като Ирландия и Португалия.

„Оцеляването и опазването на еврото е много важно за мен и това е интересът на цяла Словакия“, подчертава Миклош.

Той обаче отказва да коментира възможността и вторият спасителен пакет за Гърция да не се окаже достатъчен с аргумента, че въпросът все още се обсъжда.

По думите му позицията на Словакия се определя не само от проблемите по финансирането, но и „от реалистичен поглед към нещата“. „Това не е само въпрос искаме ли да продължаваме да предоставяме парите си, но и въпрос има ли смисъл от подобни действия, реалистично ли е да очакваме, че Гърция ще постигне своите цели“, уточнява министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още